Osmanlı'nın ilk kalesinde 200 yıllık izler

Osman Gazi tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen Eskişehir'deki bu kaleyle ilgili bir gerçek ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 19.09.2014 11:43 GÜNCELLEME 19.09.2014 11:43 Tarih ve Fikir
Osmanlı'nın ilk kalesinde 200 yıllık izler

Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Gazi tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen, 1299'da ilk hutbenin okutularak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'ndeki kazılarda ortaya çıkan sikkeler, kalenin Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar stratejik amaçla kullanıldığını kanıtladı.

Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl AÜ öğretim görevlilerinin yanı sıra 16 öğrenci ve 10 işçiyle 7 Temmuz'da başlanan kazı çalışmalarında sona geldiklerini kaydetti.

Yaklaşık 700 metrekare alanda yapılan kazıda 8 ayrı mekan ortaya çıkarttıklarını ifade eden Altınsapan, şöyle konuştu:

"Bizans döneminden günümüze kadar süre gelen bir zaman dilimi içinde kullanıldığını düşünüyoruz. Kalenin, Osman Gazi'nin fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar kesintisiz kullanıldığını tespit ettik. Yaklaşık 30 civarından sikke bulduk. Bu sikkelerin biri Bizans dönemine, diğerleri 1. Murat, Yıldırım Beyazıt, Çelebi Mehmet, 2. Murat ve Fatih Sultan Mehmet dönemine ait. Buluntular düşünceyi doğruluyor.

Osmanlı'nın kaleyi fethinden sonra burası yaklaşık 200 yıl stratejik önemini korumuştur. Daha sonra farklı amaçlarla da kullanılmış. Osmanlı'dan önce de Bizanslılar, kaleyi Türklerin akınlarına karşı güvenlik amacıyla kurmuş. Kale konum itibariyle, Eskişehir Ovası'na hakim bir yerde bulunuyor."

Altınsapan, günlük yaşama ait kap, çömlek gibi unsurları bulduklarını belirterek, az miktarda ok ucu, ahşap mobilya aksamları, çivi, kiremit, tuğla gibi malzemeleri de ortaya çıkarttıklarını bildirdi.

KAYNAK : AA