Yunanlıların İstanbul'u işgal planı

İngiltere Devlet Arşivlerinden Yrd.Doç.Dr.Ali Satan tarafından derlenen raporlar Türkiye hakkında şimdiye kadar bilinmeyen birçok olayı ortaya çıkartıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.08.2011 15:15 GÜNCELLEME 24.08.2011 15:15 Tarih ve Fikir
Yunanlıların İstanbul'u işgal planı

İngiliz Yıllık Raporlarında Türkiye Dizisinin III. Kitabı 1922 yayınlandı.

Tarihçi Kitapevi tarafından Türkçe ve İngilizce orjinaliyle yayınlanan 1922 yılı Raporunda ilginç bir olay ayrıntıları ile anlatılıyor. İtilaf devletlerinin kendi aralarında yaşadıkları bir olay olması dolayısıyla Türk kaynaklarında geçmeyen bir işgal teşebbüsü 1922 Raporu ile Türkiye kamuoyunun bilgisine sunulmuş oldu. Olay kısaca şöyle:

TBMM Ordusu, Kurtuluş Savaşı'nın son askeri hamlesi olan ve Yunan işgal kuvvetlerini Anadolu'dan söküp atmak maksadıyla Büyük Taarruza hazırlanırken Yunan kuvvetlerinin de İstanbul'u işgal etmeye hazırlandıkları ortaya çıktı.

İngiliz işgal Komiseri Nevile Henderson, General Hacı Anesti'nin Yunan işgal orduları başkomutanı olması ile beraber İstanbul'a yönelik hazırlıklara başladıklarını, Trakya'daki kuvvetlerini 4 tümene çıkardıklarını ve 31 Temmuzda resmen İtilaf devletlerine verdikleri nota ile İstanbul'u işgal edeceklerini bildirdiğini yazıyor. Bu talebe karşılık İngiltere'nin Akdeniz donanmasını İstanbul'a çağırıldığı, İtilaf devletleri İngiltere, Fransa ve İtalya'nın birlikte Yunanistan'ın bu işgal teşebbüsüne karşı çıktığı ayrıntıları ile anlatılıyor. Hatta İtilaf Kuvvetleri Başkomutanı General Harrington'a İstanbul Hükümeti'nin de Yunanlılara karşı 20 bin kişilik kuvvet vermeyi teklif ettiği bildiriliyor.

1922 Raporu Türkiye'nin siyasi, iktisadi, sosyal ve askeri hemen her konusu ile ilgili ayrıntılı sunuyor. Yakın dönem Türkiye tarihini merak eden herkes için başvuru niteliğindeki raporların 8 cilt olması planlanıyor.

ZAMAN