Atatürk, Barla'da Nursi'yi ziyaret etmiş

Buyurunuz her geçen gün bir başka karanlık noktası aydınlanan yakın tarihle ilgili yeni tartışma; Atatürk, Said Nursî’yi Barla’da gizlice ziyaret etti mi?...

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2011 15:25 GÜNCELLEME 26.11.2011 15:25 Tarih ve Fikir
Atatürk, Barla'da Nursi'yi ziyaret etmiş

"Hakkında yazılan bu kadar kitaba rağmen, Bediüzzaman'ın hayatının yeterince bilindiği söylenebilir mi?"diye soruyor Yazar Metin Karabaşoğlu ve cevabı "evet" olanların Akrebin Kıskacında kitabını sonuna kadar okuduktan sonra bu cevabı değiştireceklerine işaret ediyor...

Bediüzzaman Said Nursi konulu araştırmalarla tanınan Avukat Ahmet Özkılınç’un Nesil Yayınları’ndan çıkan Akrebin Kıskacında adlı kitabı içerdiği bilgi ve belgelerle, "Nurculuk davası" dosyasının karanlıkta kalan yönlerini gün ışığına çıkartıyor... 

Said Nursi'nin Eskişehir Mahkemesi'nde yaptığı savunmayı merkeze alan ve Bediüzzaman'ın savunmasının arka planını çözebilmek için 1926 yılına kadar uzanan eser 10 yıllık süreçte sadece ünlü İslam aliminin yanı sıra Türkiye toplumunun maruz kaldığı siyasi ve sosyal şartlara dair ipuçları veriyor.

Said Nursi'nin öfke ve teslimiyet kıskacı arasında üçüncü yolu benimsediğini belirten kitabın içindeki iddialar arasında birisi özellikle her geçen gün daha şiddetlenen resmi tarih tartışmalarına yeni bir bilmece sokması açısından son derece ilginç.

İddiaya göre Bediüzzaman, Şeyh Said isyanına destek verir korkusu ile sürgün edildiği Barla’da Mustafa Kemal Atatürk tarafından gizlice ziyaret edildi.

Yazar, iddiasını Nur talebelerinden Askerî Yıldız’ın anlattığı hatıraya dayandırıyor: 

Kitapta yer alan bilgilere göre, dönemin emniyet müdürünün bir tren yolculuğu sırasında dillendirdiği bu hatıra; Bediüzzaman ve Mustafa Kemal arasındaki “ilişki”yi tartışmaya açacak gibi,

GİZLİCE BEDİÜZZAMAN'I ZİYARET ETTİ

Askerî Yıldız, Mustafa Kemal’in Isparta’nın Eğirdir ilçesini ziyaret ettiği günün sabahında yanında bulunduğunu söyleyen dönemin emniyet müdürü ile sohbet ederken onun kendisine şunları söylediğini aktarıyor:

“Dönemin Isparta Emniyet Müdürü bana trende anlattı: ‘Mustafa Kemal Isparta’ya teftişe geldi. O gece Eğirdir’de kaldı. Sabahı çok erken saatte gizlice Barla’ya gitmek istediğini bana söyledi. Refakat ettim. Bir de şoför vardı. Hiç kimseye haber vemeden Bediüzzaman’ın odasına gittik.

O ve ben, ikimiz içeri girdik. Bediüzzaman yatağa yan uzanmış bir halde üzerinde yorgan örtülü vaziyette uzanıyordu. Hiç kalkmadı.

Mustafa Kemal’e yerdeki şilteyi gösterip, ‘Otur’ dedi.

O da, rafta duran Kur’ân’ı alarak Tîn sûresini açtı, ‘Lekad halaknel însâne fi ahseni takvîm’ (Biz insanı en güzel şekilde yarattık) âyetini okudu.

‘Bu âyet bana bakıyor’ dedi.

Bediüzzaman; ‘Yanlışlıkla komşunun kapısını çalmışsın. Yaptıklarınla, sonraki sûre sana bakıyor’ dedi.

Ne o konuştu, ne ben, ne de Bediüzzaman....

Oradan ayrıldık.

Mustafa Kemal, dışarı çıkınca bana; ‘Hocaefendi aynı inadında devam ediyor’ dedi”

Görüşme iddiası ne kadar doğrudun bilinmez ama Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söz konusu tarihte Eğirdir'i ziyareti ettiği,  bakanlıklar arasında yapılan yazışma belgeleri ve Mustafa Kemal’in Eğirdir tren istasyonunda çekilmiş bir fotoğrafıyla ispat ediliyor.

Buyurun size yakın tarimizden nur topu gibi bir tartışma: “Mustafa Kemal, Said Nursî’yi Barla’da gizlice ziyaret etti mi?”

Said Nursi ile Mustafa Kemal'in bir zamanlar Cumhuriyet'in gerekliliği konusunda "yol arkadaşı" olduğu ancak sonradan aralarında buzlar oluştuğu tartışılaz bir gerçek.

Söz konusu buzun sebebi de oldukça açık: Türkiye Cumhuriyeti'nin Lakilik uygulaması...

Bediüzzaman Said Nursi ile Cumhuriyet'in kurucu kadrolarının Laiklik tanımları arasında uçurum olduğunu tartışmaya gerek yok. "Hükümetin 'laik cumhuriyeti' dini dünyadan ayırmak demek olduğunu biliyoruz. Yoksa hiçbir hatıra gelmeyen dini reddetmek ve bütün bütün dinsiz demek olduğıunu, gayet ahmak bir dinsiz kabul eder" diyen Nursi'nin Laiklikten ne anlaşılması gerektiği konusundaki düşünce ve fikirlerini de mahkemede ifade ettiğini belirten kitabın yazarı, onun duruşunun net ve tartışılmaz olduğunu yazıyor ve geçen 75 yıllık dönem içinde yapılan tartışmalarda ciddi mesafe alınamadığını belirtiyor...

(Haber 7)

Kitapla ilgili teknik bilgileri görmek için bu linki kullanabilirsiniz