İnterneti soğuk savaş başlattı

Modern tarihin sanayi devriminden sonra en önemli kilometre taşı internetin icadı olarak kabul edilir.

ABONE OL
GİRİŞ 10.04.2016 11:03 GÜNCELLEME 10.04.2016 11:03 TEKNOLOJİ
İnterneti soğuk savaş başlattı

1980’lerin sonuna kadar ağır ilerleyen internet teknolojisi ve kullanımı son 25 yılda hızla gelişti. Türkiye'de ilk internet bağlantısı ise 12 Nisan 1993’te ODTÜ'den gerçekleştirildi. Türkiye’de 23’üncü yaşını kutlayan internetin tarihinin kısa bir özetini bu sayfada okuyabilirsiniz. 

1957

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünya Batı ve Doğu bloku olarak ikiye ayrılmıştı. Batı Bloku’nun lideri Amerika Birleşik Devletleri, Doğu Bloku’nun önderliğini ise dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ydi. Dünya soğuk savaş yıllarını yaşıyordu. Her iki devlet de akla gelebilecek her alanda olduğu gibi teknoloji ve bilim alanlarında da kıyasıya bir rekabetteydi. Uzay programı da bu rekabetin önemli ayaklarından biriydi. Sovyetler Birliği uzay yarışında bir adım öne geçerek Sputnik adındaki ilk uyduyu uzaya başarıyla fırlattı ve internetin hikayesi de bu şekilde başladı.

1958

ABD Birleşik Devletleri, Sovyet uydusu Sputnik’e karşılık olarak ileri bilimsel ve teknolojik projeleri hayata geçirmekle görevli Advance Research Project Agency ARPA’yı hayata geçirdi.

1969

Amerika’nın önde gelen üniversite ve enstitüleri kendi aralarında bilgi alışverişi sağlamak amacıyla ABD Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ve o güne kadar daha çok askeri amaçlı kullanılan ARPAnet ağına bağlandı. 

1969

Siyasi olarak adını altın harflerle yazdırmamış olsa da eski ABD Başkanı Richard Nixon, ARPAnet’in ülke çapında genişletilmesi kararına imzasını attı.

1971

Bilişim uzmanı Ray Tomlinson elektronik mektup olarak  Türkçeleştirdiğimiz e-mail’i  sanal aleme gönderir.

1972

Bir yıl sonra Tomlinson ilk e mail programının yazılımını bitirir. Ray Tomlinson bununla da yetinmez ve o güne kadar insanlık için hiç bir önemi olmayan ed işaretini hayatımıza hiç çıkmamak üzere sokar; @ olarak bildiğimiz bu sembol farklı ağların e-maillerini tespit etmek için kullanılmasına karar verir.

1973

ARPAnet, yönlendirici istemci ve sunucu bilgisayarlar olarak tanımlayabileceğimiz ve düğüm olarak isimlendirilen uluslarası bağlantıları İngiltere ve Norveç’te kurdu.

1974

Bob Kahn ve Vint Cerf adlı bilimadamları birbirinden bağımsız ağlardaki kullanıcıların iletişim kurabilmesi ve  kayıpsız veri gönderimi sağlayabilen  devrim niteliğindeki TCP protokolünü yazdı. İnternet teknolojisi TCP protokülüyle hızlı bir şekilde gelişmeye başlar.

1978

Bugün milyarlarca dolarlık bir piyasası olan online oyunların dedesi Multi User Dungeon’dur. Grafik hiç yoktur, metin bazlıdır. Şimdiki gamerların bunu hayal etmesi bile neredeyse imkansız...

1981

IBM şirketi, Personal Computer 5150 modelini satışı çıkararak bilgisayarı üniversite laboratuvarları ve devlet binalarından çıkarıp Psıradan insanların da ulaşabileceği bir teknolojiye dönüştürdü.

1981

İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan CERN'de internet teknolojisinin öncülerinden Tim Berners-Lee tarafından internetin ilk teknik standartları geliştirildi.

1982

Kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerde internette emoji başlar. Emojilerin en ilkel hali ‘ :) ve :( ’ ilk kez Scott Fahlman adlı bir bilgisayar uzmanı tarafından arkadaşına gönderildi.

1983

TCP/IP, internet ağı üzerindeki bilgisayarları tanımlamak için standart ağ protokolü olarak kabul edildi. ABD’li doktora öğrencisi Fred Cohen ise ilk bilgisayar virüsünü yazarak insanlığın ilk kez makinelerin de hastalanabileceğini gösterdi.

1985

İnterneteki ilk alan adını bilgisayar sektöründe faaliyet gösteren Amerikan Symoblics adlı şirket kaydetti. Adresin adı tahmin edbileceğiniz üzere symbolics.com’dur.

1988

Binlerce bilgisayara ‘Morris’ virüsü bulaştı. Bu olayın ardından bilişimin karanlık tarafına geçen bir çok yazılımcı daha saldırgan virüsler için kolları sıvadı ve insanlık dijital salgınlarla tanıştı.

1990

ARPAnet’in devre dışı bırakılmasıyla internet ticari kullanıma açıldı. Aynı yıl  bilgisayar ortamında gösterilen ve sadece yazıdan ibaret olmayan ve imaj, fotoğraf, video, tablo gibi içerik sunabilen hypertext, info.cern.ch sitesinde tanıtıldı.

1991

İnternetin nasıl çalıştığını anlamak isteyenler için Tim Berners Lee, internetteki ilk sayfayı yükledi. İnternetin vazgeçilmezi webcam de bu yıl ilk kez kullanıldı. Cambridge Ünversitesi’nden bir ekip kahve makinelerini webcamden canlı yayınladı.

1992

Aynı Tim Berners Lee, bir yıl geçmeden Les Horribles Cernettes adlı rock grubunun fotoğrafını internete yükleyerek bir ilki daha gerçekleştirir.

1993

Aynı anda resim ve metin yüklenebilen ilk tarayıcı ABD’nin Illinois Üniversitesi’nden Marc Andreessen ve arkadaşları tarafından geliştirilir. Tarayıcının adı Mosaic’tir. Türkiye için bu yılın önemi ise hiç kuşkusuz Ortadoğu Teknik Üniveristesi’nin kiraladığı bir hat ile internete bağlanmış olmasdır.

1994

Ünlü Time dergisine kapak da olan Andreessen kurduğu şirket ilk ticari tarayıcıyı Netscape adı altında piyasaya sürdü. İlk istenmeyen e-mailler de yine bu yıl kaydedildi. 1994’te ilk kez normal kullanıcılar bilimsel amaçlı kullanıcıları geçti.

1995

İnternet’in ilk büyük toptancısı amazon.com yayına başlar ve büyük ticari başarı yakalar. Ancak internet üzerinden ilk satışı gerçekleştirme onuru bir başka büyük toptancıya aittir. eBay.com, bir laser işaretleyiciyi 14.83 dolara satarak tarihe geçti.

1998

Artık hayatımızın vazgeçilmez parçası Google, ABD’nin Stanford Ünversitesi öğrencileri tarafından geliştirilir. Microsoft’un ilk kez ABD hükümeti tarafından monopol suçlamasıyla dava açıldığı yıldır.

2001

İnterneti bir bilgi edinme aracı olarak görenler için önemli bir adres olan sanal ansiklopedi Vikipedi kuruldu.

2001

Marc Zuckerberg, Facebook’u kurarak insanları sanal ortamda bir araya getirmeyi başardı.  Alan adlarına ülke ekleri geldi.

2005

Tim O’Reilly web 2.0 kavramını ortaya atarak yeni bir tartışma başlattı.  Etkileşimli öğelerin yaygınlaşmasıyla sıradan internet kullacıları da site açmaya başladı. Youtube.com, video paylaşım sitesi olarak hizmete başladı. Youtube’a yüklenen ilk videoyu merak ediyorsanız işte adresi:  https://youtu.be/jNQXAC9IVRw

2006

İlk tweet, Tweeter’ın kurucularından Jack Dorsey tarafından atıldı. 10 yıllık geçmişe sahip Tweeter’ın bugünkü kullanıcı sayısı 300 milyon civarında.

2007

Apple’in efsanevi patronu Steve Jobs, IPhone’u piyasaya sürerek mobil internet çağının hızla gelişmesine önayak oldu. Spam mail belası iyice azdı. E-maillerin yüzde 90’ı istenmeyen maillerden oluştu.

2011

Akıllı telefonlar sayesinde her gün binlerce uygulamalar piyasaya sürülmeye başlandı. Sadece Almanya’da 2011 yılında bir milyar uygulama telefonlara indirildi.

2012

Facebook bir milyar üyesiyle sosyal medyanın kralı olduğunu cümle aleme gösterdi.

2013

İnternet kullanıcısı sayısında Asya kıtası birinci sıraya yerleşti. Batı dünyası şokta.

2014

Türkiye’de internet yasası yürürlüğe girdi. İnternet, televizyon ve radyo algınısını da kökten değiştirdi. Artık insanlar istedikleri yerde ve zamanda istedikleri video ve müziği dinliyor. Cepten internet erişimi dünyada bir yıl öncesine göre yüzde 81’lik arttı.