Yeni Windows'un sırları açığa çıktı
Microsoft'un bir sonraki büyük adımı olması beklenen Windows 7'nin sırları ortaya çıktı. İşletim sistemindeki devrim niteliğimdeki yenilikler neler olacak? İşte tüm bilgiler:
ABONE OLWindows 1992'den beri üstünde bulunan yükten kurtulabilir: Windows 3.1'den bu yana süregelen, görev çubuğu ve Windows Explorer'dan oluşan kullanıcı arabirimi. Düşünülen yeni kullanım yöntemi ise Microsoft Surface: Kullanıcı dosyaları ve klasörleri sanki masanın üstünde duruyormuş gibi yönetebilecek. Dokunmatik ekran sayesinde sanal bir yığın içinden Word dokümanlarınızı veya kameradan fotoğraflarınızı ekrana yükleyebileceksiniz. Senelerden beri aşina olduğumuz fare-klavye ile kontrol tamamen ortadan kalkabilir. Daha aralık ayında Microsoft teknisyeni Hilton Locke weblogunda şöyle yazmıştı: "Eğer iPhone'un dokunmatik özelliklerinden etkilendiyseniz, Windows 7'ye bayılacaksınız."
Temel değişiklikler
Microsoft bilgisayarla çalışmayı daha da basitleştirmek için alet çantasının en derinlerine el atmak istiyor. Bir örnek: Yeni W-LAN özellikleri. Şimdiye kadar ağ adaptörü sadece bir bağlantı gerçekleştirebiliyordu. Laptopu ile hem internet erişim noktasına hem de arkadaşının laptopuna bağlanmak isteyenler için durum kötü gözüküyordu. Microsoft bir sonraki işletim sistemi nesli ile sanal ağ adaptörleri oluşturmak istiyor. Windows her bağlantı için sanal bir W-LAN kartı oluşturuyor, her ne kadar fiziksel açıdan bir tane bulunsa da… Böylece kullanıcı birçok cihaza ve erişim noktasına aynı anda bağlanabilecek, hatta laptoplar internet bağlantısını farklı yerlere de iletebilecek. Bunun sonucu olarak, eğer erişim noktasının dışında bir yerde bulunuyorsanız ekstra bir bağlantı şansınız daha olacak.
Windows 7,25 MB'a iniyor
Sanallaştırma sayesinde geri uyumluluk
Windows'ta yapılacak bu denli sert bir değişiklik, sorunlar olmadan gerçekleşemiyor. Sürücüler ve uygulamalar yeniden geliştirilip, her şeyden önce kullanıcı tarafından yeniden satın alınmalıydı. Microsoft bu şoku "Sanallaştırma" ile ortadan kaldırabilir. Eski işletim sistemlerinin bileşenleri, Windows 7'de sanal olarak temsil edilebilir ve böylece eski programlar buna başvurup problemsiz çalışabilir. Kullanıcı bu sürecin farkına bile varmayacak, zira sanallaştırma sıkı bir şekilde kullanıcı arayüzü ile bağlanmış olacak. Bu sayede Windows XP ve Vista programları kullanılmaya devam edilebilecek.
Geleceğin müziği
Bu yeni özelliklerin yanında, Microsoft'un zaman azlığı sebebiyle Vista'ya ekleyemediği bazı eski özellikler genişletilecek. Mesela yeni dosya sistemi WinFS bilgisayar dünyasına girişini yapacak. Verileri arama ve verilerin yönetimi çok daha kolay bir şekilde gerçekleşecek. Bunun dışında BitLocker ve Güvenlik Duvarı’nın kullanımı kolaylaştırılacak. Diğer yenilikler arasında Internet Explorer 9, Media Player 12 ve Linux/Mac OS’ta standart olan sanal masaüstleri var.
Önümüzdeki üç sene içinde de Microsoft tamamen 32-bit mimarisinden vazgeçemeyecek. Çünkü spekülasyonlar Windows 7'nin hem 32 hem de 64-bit sürüm olarak piyasaya sürüleceğine işaret ediyor.
Sonuç
Windows 7 ile Microsoft büyük bir adım atmak istiyor. Bunu yeni bir çekirdeğin ve kullanıcı arabiriminin geliştirilmesinden anlayabiliriz. Bu devrimsel işletim sistemi için ne kadar sevinilse de şu unutulmamalı: Zaman uçup gidiyor. Ocak ayının ortasında ilk öncül sürüm (Milestone 1) küçük çapta bir topluluk için yayımlandı. Bazı kaynaklara göre Windows 7 2009'un ikinci yarısında çıkabilir. Fakat geliştiriciler Windows 2000, Windows Server 2003 ve Windows Vista'da fazla iyimser davranmışlardı ve yayımlanma tarihini sürekli ötelemişlerdi. Microsoft bu tarz bir olaya kesinlikle bir kez daha mahal vermemeli. En azından firma-müşterileri yayımlanma tarihine güvenebilmeli. Geriye sadece şu kalıyor: Umarız Microsoft çok fazla şey vaat etmemiştir ve 2010 sözünü tutmak için kısa vadede Windows 7'den birçok önemli özelliği çıkartmaya çalışmaz.