YouTube algoritması hakkında çarpıcı gerçek

Mozilla tarafından gerçekleştirilen 10 aylık araştırma sonuçları YouTube algoritmasının sakıncalı videoları önerdiğini ortaya çıkardı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.07.2021 12:09 GÜNCELLEME 09.07.2021 12:09 TEKNOLOJİ
YouTube algoritması hakkında çarpıcı gerçek

YouTube algoritması bazen çok ilginç videolar önerebiliyor. Bu videolar sizin ilginizi çekebilecek şeyler olurken bazıları da sizi üzebilecek ya da size yanlış bilgi aktarabilecek içerikler olabiliyor. Google bu tarz videoların önerilmeyeceğini belirtmişti. Çarşamba günü yayınlanan bulgular, YouTube’un kullanıcıların “sakıncalı” olarak işaretlediği videoları öneren birçok örneğini ortaya çıkardı.

AB'den YouTube lehine karar

YouTube'da yeni dönem! Ana sayfada siyasi içerikli reklam yayını yasaklandı

10 AYLIK ÇALIŞMA SONUÇLARI PAYLAŞILDI

Kâr amacı gütmeyen Mozilla Vakfı‘na göre, YouTube kullanıcıları platformun algoritmasını kullanarak kendilerine önerilen binlerce videoda potansiyel olarak sakıncalı içerikler bildirdiler. 10 aylık araştırma, Firefox web tarayıcısı ve Chrome kullanıcılarının potansiyel olarak sorunlu içeriği bildirmesi için oluşturulmuş bir tarayıcı uzantısı sayesinde vakıf tarafından toplanan verileri kullandı. Mozilla, Temmuz 2020 ile bu yılın Haziran ayı arasında 91 ülkeden gelen 1.622 benzersiz katılımcı tarafından sunulan 3.362 raporu bir araya getirdi.

SAKINCALI OLARAK İŞARETLENEN VİDEOLAR ÖNERİLDİ

Kar amacı gütmeyen kuruluş daha sonra başvuruları gözden geçirmek ve videoların YouTube üzerinde olup olmaması gerektiğini belirlemek için Exeter Üniversitesi’nden 41 araştırmacıyı işe aldı. Araştırmacılar, kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak işaretlenen videoların yüzde 71‘inin YouTube’un kendi önerilerinden geldiğini ortaya çıkardı. Bu videolar ayrıca gönüllüler tarafından görüntülenen diğer videolardan çok daha popüler olma eğilimindeydi ve bu da şirketin algoritmasının sakıncalı içeriği tercih ettiğini gösteriyordu.

Mozilla’nın 160 milyon kez görüntülendiğini belirttiği sakıncalı videoların yüzde 9 daha sonra YouTube tarafından platform politikasını ihlal ettiği için kaldırıldı. Yayınlanan bulgularda, İngilizce konuşulmayan ülkelerdeki kullanıcıların, yüzde 60 daha yüksek oranda sakıncalı videolara maruz kaldığını ve en yüksek maruz kalma oranının Brezilya, Almanya ve Fransa‘da olduğu belirtiliyor.

Mozilla’nın raporu, platformu araştırmacıların öneri algoritmasını denetlemesine ve kullanıcılara kişiselleştirilmiş önerileri devre dışı bırakmanın bir yolunu sunmaya çağırıyor. YouTube tarafından henüz bir adım atılmış değil.

KAYNAK : shiftdelete, Haber7