Deepfake içerikleri beyin algılayabiliyor

Avustralya'da Sidney Üniversitesi'nden bir grup akademisyen yaptıkları araştırma sonucunda insanların bilinçli bir şekilde deepfake içeriklerini fark edememesine rağmen beynin fark edebildiğini tespit etti.

ABONE OL
GİRİŞ 11.07.2022 17:38 GÜNCELLEME 11.07.2022 17:38 TEKNOLOJİ
Deepfake içerikleri beyin algılayabiliyor

Deepfake videolar, resimler, sesler veya metinler gerçek gibi görünen ancak aslında insanları yanlış yönlendirmek veya kamuoyunu etkilemek için bilgisayar üzerinde tasarlanmış klonlardır. Deepfake içerikler dezenformasyonun istenilen etkiye neden olmasında oldukça etkilidir.

Volodymyr Zelenskiy'nin birliklerini Rus kuvvetlerine teslim olmaya çağıran deepfake videosu, Twitter, Facebook ve YouTube'da yayınlandı. Videonun sahte olduğu kısa bir süre sonra anlaşılsa da deepfake içeriklerin savaşların seyrini değiştirme potansiyeline sahip olduğunu gösterdi.

Sidney Üniversitesi'ndeki sinirbilimci akademisyenler deepfake içeriklerin tespiti konusunda yeni bir yöntem keşfettiler. Yeni yöntem ile insanlar hangi yüzlerin gerçek veya hangilerinin sahte olduğunu bilinçli bir şekilde bilemese de  beynin üretilen sahte yüzleri anlayabildiğini tespit ettiler.

Araştırmacılar katılımcılara iki farklı deney yaptılar. Deneyin biri davranışsal diğeri ise nörogörüntüleme idi. Davranışsal deneyde, katılımcılara gerçek ve bilgisayar tarafından oluşturulan 50 deepfake fotoğraf gösterilerek hangisinin gerçek ve hangisinin sahte olduğunu belirlemeleri istendi.

Nörogörüntüleme deneyinde ise  farklı bir katılımcı grubuna, aynı görüntüler gösterildi ve sahte olup olmadığı soruldu. İlk gruptan farklı olarak bu deneyde katılımcıların beyin aktiviteleri elektroensefalografi  (EEG) kullanılarak kaydedildi.

Araştırmacılar daha sonra iki deneyin sonuçlarını karşılaştırdılar ve insanların beyinlerinin deep fake içerikleri beynin tespit edilebildiğini buldular. Beyin 50 görüntünün yüzde 54'ünü sahte olduğunu anladı. 

FBI tüm dünyayı uyardı! Deepfake kullanılarak iş başvurusu yapılıyor

Doçent Thomas Carlson araştırma ile ilgili "Beynin deepfake'leri tespit edebilmesi gerçeği, mevcut deepfake'lerin kusursuz olmadığı anlamına geliyor. Beynin deepfake'leri nasıl tespit ettiğini öğrenebilirsek, bu bilgiyi Facebook ve Twitter gibi dijital platformlarda potansiyel deepfake'leri işaretlemek için algoritmalar oluşturmak için kullanabiliriz" dedi.

KAYNAK : Haber7