TBMM'ye sunuldu! 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'si silinecek

Yurtdışından getirildikten sonra kayıt altına alınmayan telefonların yasa dışı şekilde Türkiye'de kullanılmasının önünü açan IMEI klonlama, TBMM'ye sunulan yasa teklifiyle tarihe karışacak.

ABONE OL
GİRİŞ 19.10.2022 12:22 GÜNCELLEME 19.10.2022 12:25 TEKNOLOJİ
TBMM'ye sunuldu! 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'si silinecek

Türkiye'de son dönemde akıllı telefon pazarında önemli bir sorun haline gelen, IMEI bilgisi değiştirilmiş veya klonlanmış cihazlarla ilgili olarak yeni düzenleme yolda.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan teklife göre, halihazırda 7 yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların IMEI'sinin pasife alınması süresi 1 yıla düşürülecek.

Son sinyal alınmasından itibaren, kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI numarası Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından pasife alınacak.

Bu sayede, 1 yıldır kullanılmayan telefonların IMEI'leri, başka telefonlarda kopyalanınca çalışmayacak. Ancak IMEI numarası son sinyal alınan hat ile yeniden kullanıldığında hiçbir işlem yapmaya gerek kalmadan tekrar aktif hâle getirilecek.

“Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde yer alan ve IMEI klonlamayı zorlaştırmayı hedefleyen madde şu şekilde:

"Madde 9: 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 57. maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan 'kesintisiz yedi yıl' ibaresi 'son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz bir yıl' şeklinde, fıkranın ikinci cümlesinde yer alan 'yedi yıllık' ibaresi 'bir yıllık' şeklinde, fıkranın üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılan cihazlar son kullanıcılara ait bir hat ile kullanıldığında, bu cihazların elektronik kimlik bilgileri başka bir işleme gerek kalmaksızın, tekrar kayıtlı hale getirilir.”

Elektronik kimlik bilgileri bu suretle tekrar kayıtlı hale getirilmeyen cihazlar için Kurum düzenlemeleri çerçevesinde başvuru yapılması gerekir."