Elon Musk istemedi! Teksas Üniversitesi'nde Starlink sinyali GPS sinyaline dönüştürüldü

Teksas Üniversitesi'ndeki yeni bir çalışmada Starlink sinyallerinin GPS olarak kullanılabileceği ortaya çıktı. Eğer proje hayata geçilirse yörüngedeki 32 GPS uydusunun yerine Starlink kullanılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 24.10.2022 16:52 GÜNCELLEME 24.10.2022 16:52 TEKNOLOJİ
Elon Musk istemedi! Teksas Üniversitesi'nde Starlink sinyali GPS sinyaline dönüştürüldü

Dünyanın en uzak köşelerine bile yüksek hızlı internet bağlantısı sağlamanın yanı sıra, şimdilik Starlink ağını oluşturan 3 bin 505 uydunun Küresel Konumlandırma Sistemine (GPS) alternatif olabileceği ortaya çıktı.

ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemi olan GPS ile, alıcıların en az dört tanesinin GPS uydusuna bağlanmasıyla cihazlara coğrafi konum ve saat bilgisi sağlanabiliyor.

ARAŞTIRMACILAR, MUSK'IN İTİRAZINA RAĞMEN STARLİNK SİNYALLERİNİ GİZLİCE GPS SİSTEMLERİNE DÖNÜŞTÜRDÜ

MIT Technology Review tarafından Cuma günü yayınlanan bir makaleye göre, 2020'de Teksas Üniversitesi Radyonavigasyon Laboratuvarı'nda Todd Humphreys liderliğindeki ekip SpaceX'e ilginç bir teklifte bulundu. Birkaç yazılım değişikliğiyle, Starlink takımyıldızı, ordunun GPS sistemine yedek olarak hizmet edebilecek kesin konum, navigasyon ve zamanlama da sunabilirdi.

Humphreys, MIT Technology Review'a verdiği demeçte, SpaceX'teki yöneticiler başta fikre açıktı ama sonra "Herhangi bir dikkat dağıtmayı göze alamayız” tekliflerinin önerilerinin reddedildiğini söyledi.

Ancak u, son iki yıldır düşük Dünya yörüngesindeki binlerce Starlink internet uydusundan gelen sinyalleri tersine mühendislikle işleyen Humphreys'i durdurmadı. Şimdi araştırmacı, takımyıldızdan gelen düzenli sinyallerin SpaceX'in iznine gerek kalmadan kullanışlı bir navigasyon sisteminin temelini oluşturabileceği bir sistem bulduğunu söylüyor.

Humphreys bunu nasıl başardıklarını şu sözlerle açıkladı:

"Starlink sistem sinyali çok iyi korunan bir sırdır. SpaceX'in daha işbirlikçi olduğu ilk tartışmalarımızda bile, bize sinyal yapısının hiçbirini açıklamadılar. Sinyallerini dinlemek için temelde küçük bir radyo teleskopu inşa ederek sıfırdan başlamamız gerekti.”

Ekibin bu çalışması onay alırsa GPS ve Glonass gibi konumlandırma sistemlerini güçlü bir alternatif olmuş olacak. Ayrıca Starlink uydularının sayısının çok fazla olması konumun daha hızlı ve hatasız tespit edilmesini mümkün kılacak.