3D yazıcıyla üretilen roketin uzaya fırlatılışı ertelendi
3D yazıcısıyla üretilen dünyanın ilk roketi olma unvanını sahip olan Terran 1 roketinin uçuşu, iki başarısız uçuş denemesinden sonra tekrar ertelendi.
ABONE OLFlorida'nın Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan fırlatılması planlanan Relativity Space'in 3D yazıcısıyla üretmiş olduğu roket, belirtilmeyen bir sorun nedeniyle fırlatılamadı.
Relativity Space tarafından yüzde 85'inin yazıcıyla üretildiği roketin geri kalan yüzde 15'ini motorlar oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde uzaya fırlatılmak için lisans alan roket, iki başarısız fırlatma girişiminden sonra yine uzaya fırlatılamadı.
SORUNUN NE OLDUĞU BİLİNMİYOR
Relativity Space'in başarısızlıkla sonuçlanan ilk uçuşu "İtici gaz sıcaklığı" nedeniyle iptal edilmişti ancak şirket, başarısızlıkla sonuçlanan son fırlatma girişimi ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Son fırlatma girişiminde yaşanan sorunun da itici güç sıcaklığından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirtmeyen uzay şirketi, yaptığı açıklamada "İlk veri incelemesine dayanarak, aracın sağlıklı olduğunu görüyoruz. Gerçekleşen nedeni hakkında daha fazla bilgi ve detay araştırıyoruz" ifadelerine yer verdi.
RAKİPLERİNE GÖRE UYGUN MALİYETLE ÜRETİLDİ
Relativity Space tarafından üretilen Terran 1 uzay roketi, 3D yazıcı ile hazırlandı. Bu yöntem ile uzay alanında üretilecek roketler için en az maliyette kaliteli performans sağlanması hedefleniyor. Relativity Space tarafından yapılan açıklamada, şu an yüzde 85'inin yazıcıyla yapıldığı roketin, gelecek yıllarda motorunun da yazıcı ile üretileceği söyleniyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda şirket roket üretiminde maliyetleri düşürebilecek.
12 Milyon dolara üretilen Terran 1 roketi, 33.5 metre yükseklikte, 2.8 metre genişliğinde ve 9 bin 280 kg ağırlığında bulunuyor.