Türkiye'de enerji ve üretim sektörlerine yönelik siber saldırılar arttı

Kaspersky ICS araştırmacılarına göre, 2022'nin ikinci yarısında Kaspersky güvenlik çözümleri, endüstriyel otomasyon sistemlerinde yılın ilk yarısına göre yüzde 6, 2021'in ikinci yarısına göre ise yüzde 147 kötü amaçlı yazılımları engelledi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.03.2023 11:23 GÜNCELLEME 15.03.2023 11:25 TEKNOLOJİ
Türkiye'de enerji ve üretim sektörlerine yönelik siber saldırılar arttı

Kaspersky açıklamasına göre, Orta Doğu bölgesi, çıkarılabilir medya (USB flash sürücüler veya sabit sürücüler) aracılığıyla saldırıya uğrayan endüstriyel kontrol sistemlerinin (ICS) oranı konusunda ilk üçte yer alıyor.

Afrika çıkarılabilir aygıtlar kullanılarak hedef alınan ICS bilgisayarı sayısını göz önüne alındığında bölgesel sıralamada üst sıralarda yer almaya devam ediyor.

Türkiye de 2022 boyunca bina otomasyonu, enerji ve mühendislik dahil olmak üzere birçok sektörde engellenen saldırılarda artışların izlendiği ülkeler arasında.

FİDYE YAZILIMLARINDAN ETKİLENENLER ARASINDA TÜRKİYE DE VAR

Diğer bölgeler ile kıyaslandığında Türkiye'de 2022'nin ikinci yarısında casus yazılımların engellendiği ICS bilgisayarlarının oranı yüzde 12,4 ile yüksek oranda gerçekleşti. Türkiye'deki ICS'lerde engellenen diğer kötü amaçlı yazılım kategorilerine bakıldığında, kötü amaçlı komut dosyaları ve reddedilen internet kaynakları yüzde 19,7 ve yüzde 13 oranlarıyla listenin başında.

Kötü amaçlı komut dosyaları ve kimlik avı sayfaları (JavaScript ve HTML) hem çevrimiçi hem de e-posta yoluyla dağıtılıyor. Engellenen internet kaynaklarının önemli bir kısmı kötü amaçlı komut dosyaları göndermek ve kimlik avı sayfalarına yönlendirmek için kullanılıyor.

'Truva atı' Mobil Bankacılığı hedef aldı: Saldırılar ikiye katlandı!

Türkiye'deki ICS bilgisayarlarında engellenen diğer nesne kategorileri arasında kötü amaçlı belgeler yüzde 6,6 ve solucanlar da yüzde 4,7 oranında yer alıyor. Türkiye aynı zamanda, fidye yazılımı saldırılarından en çok etkilenen bölge olmaya da devam ediyor.

Engellenen saldırı sayısı ile ilgili durum farklı sektörler arasında değişiklik gösteriyor. Türkiye'de 2022'nin ikinci yarısında bina otomasyonu (%41,9 saldırı, 2022'nin ilk yarısına kıyasla +2,1 p.), enerji (%43,2, +1,8 p.), mühendislik (yüzde 43,5, +3,6) ve üretim (yüzde 36,8, +1,4 p.) dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki saldırılarda artış gözleniyor.

"iOT SİSTEMLERİNİN DÜZENLİ GÜVENLİK DEĞERLENDİRMELERİ YAPILMALI"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky ICS CERT Kıdemli Araştırmacısı Kirill Kruglov, yayınlanan raporlar ilgili şunları aktardı:

"Genel olarak, 2022 yılı mevsimsel değişikliklerin, anormal şekilde, gözlemlenmediği bir yıl olarak dikkatimizi çekti. Ekibimiz, sanayi sektörlerine yönelik saldırıların sürekli olarak yüksek oranlarda seyrettiğini, yaz ya da kış tatili dönemlerindeki saldırılarda tipik bir düşüş yaşanmadığını gözlemledi.

Bununla birlikte, endüstriyel sektörlerde sosyal mühendislik kullanılarak gerçekleştirilen saldırı oranlarındaki artış endişe verici görünüyor. Bu sektörlerdeki müşterilere mevcut güvenlik yaklaşımlarını gözden geçirmelerini ve tüm güvenlik sistemlerinin güncel olup olmadığını ve personellerinin iyi eğitimli olup olmadığını kontrol etmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz."

GERÇEKLEŞTİRİLEN SALDIRILAR MİLYONLARIN KAYBEDİLMESİNE NEDEN OLABİLİR

Operasyonel Teknoloji (OT) bilgisayarları çeşitli tehditlere karşı korumak için Kaspersky uzmanları şunları öneriyor:

"Olası siber güvenlik sorunlarını belirlemek ve ortadan kaldırmak için OT sistemlerinin düzenli güvenlik değerlendirmelerinin yapılmasını sağlayın. Etkili güvenlik açığı yönetimi sürecinin temeli olarak sürekli güvenlik açığı değerlendirmesi ve triyajının oluşturulması. Kaspersky Industrial CyberSecurity gibi özel çözümler, etkili bir yardımcı ve kamuya açık olmayan benzersiz eyleme geçirilebilir bilgi kaynağı haline gelebilir.

Siber saldırılarla elektrikli araçlar hacklenebilir mi?

İşletmenin OT ağının temel bileşenleri için zamanında güncellemeler yapmak, güvenlik düzeltmeleri ve yamaları uygulamak veya teknik olarak mümkün olan en kısa sürede telafi edici önlemler almak, üretim sürecinin kesintiye uğraması nedeniyle milyonlara mal olabilecek büyük bir olayı önlemek için çok önemlidir.

Gelişmiş tehditlerin zamanında tespit edilmesi, olayların araştırılması ve etkili bir şekilde düzeltilmesi için Kaspersky Endpoint Detection and Response gibi EDR çözümlerinin kullanılması. Ekiplerinizin olay önleme, tespit ve müdahale becerilerini geliştirerek ve güçlendirerek yeni ve gelişmiş kötü amaçlı tekniklere müdahaleyi iyileştirmesi çok önemlidir. BT güvenlik ekipleri ve OT personeli için özel OT güvenlik eğitimleri, bunu başarmaya yardımcı olan temel önlemlerden biridir."

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR