TCG Anadolu İstanbul Boğazı'nda... Adeta demirden bir kale gibi!
TCG ANADOLU, Türk Deniz Kuvvetleri'nin envanterine katılan çok maksatlı amfibi hücum gemisi. Bu muhteşem geminin testleri halen devam ediyor ve son olarak F-16 savaş uçakları ile Kızılötesi Arama Takip Sistemi (KATS) test edildi.
ABONE OLDünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi TCG Anadolu, Sarayburnu'na yanaştı. TCG Anadolu'nun İstanbul Boğazı'ndan geçtiği anlar dron ile görüntülendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye’nin ilk SİHA gemisi TCG Anadolu, Tuzla’da düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmişti.
Sarayburnu'na gitmek üzere yola çıkan gemi, bugün İstanbul Boğazı'ndan geçti.
TCG Anadolu giriş yaptığı sırada boğaz gemi trafiğine kapatıldı. Devasa geminin geçişi sırasında 3 römorkör ile sahil güvenlik botu da gemiye eşlik etti. Öte yandan geminin üzerinde tam donanımlı bulunan silahlar ile hazır olan askerler de dikkat çekti. Yaklaşık 1 saat süren boğaz geçişinin ardından gemi Sarayburnu limanına yanaştı. O anlar dron ile görüntülendi.
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: GURUR!
Milli savunma bakanlığı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisinin eğitim anını paylaştı.
VATANDAŞLARIN ZİYARETİNE AÇILIYOR
Sarayburnu Limanı’nda demirleyen devasa gemi, 17 Nisan tarihinde 13.00 ile 18.00 saatleri arasında, 18-23 Nisan 10.00 ile 18.00 saatleri arasında vatandaşların ziyaretine açık olacak.
10 Nisan 2023 tarihinde düzenlenen tören ile TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine resmi olarak girmişti. Envantere girişi sonrası TCG ANADOLU ile Marmara Denizi üzerinde bir dizi test faaliyeti gerçekleştirildi.
KATS SİSTEMİ F-16'LAR İLE TEST EDİLDİ!
6’ıncı Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkış yapan 2 adet F-16 Blok 50+ savaş uçağı, Marmara Denizi üzerinde TCG ANADOLU üzerinde birkaç sortilik uçuş gerçekleştirdiler. Bu uçuşlar sırasında, TCG ANADOLU’da bulunan Kızılötesi Arama Takip Sistemi (KATS)’nin gerçek muharebe koşullarına en yakın şekilde testleri gerçekleştirilmiş oldu.
ASELSAN tarafından geliştirilen PİRİ-KATS Kızılötesi Arama Takip Sistemi, TCG ANADOLU tarafından aktif olarak kullanılıyor. PİRİ-KATS sayesinde TCG ANADOLU gibi deniz platformları, kendilerine yönelen çeşitli tehditleri kızılötesi (IR) izleri üzerinden tespit ediyor.
TESTLER GERÇEK MUHAREBE KOŞULLARINA EN YAKIN ŞEKİLDE YAPILDI
Bu tehditler, bir düşman savaş uçağı olabileceği gibi gemisavar füze veyahut seyir füzeleri de olabiliyor. Ayrıca nispeten düşük radar kesit alanına sahip hava veya suüstü hedeflerinin tespiti için PİRİ-KATS, radarlara göre daha etkili bir sonuç verebiliyor.
Öte yandan TCG ANADOLU’nun üzerinde, hava hedeflerine karşı çok kısa menzilli hava savunma gerçekleştirilmesi amacıyla 2 adet Phalanx CIWS bulunuyor.
TCG ANADOLU EN ETKİLİ ÖZELLİKLERİ
Gemi 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip.
Geminin tam yük deplasmanı en fazla 27.436 ton.
Gemi tam yük deplasmanında en az 20,5 knot azami sürate ve 16 knot ekonomik sürate sahip.
Gemi ekonomik sürati ile tam yükte en az 9.000 deniz mili seyir siasına sahip.
Geminin içindeki su alabilen havuza; her biri 1 adet tank taşıyan 4 adet LCM gemisi (Mekanize Çıkarma Gemisi) girebilmektedir.
TCG ANADOLU'NUN PROJE SÜRECİ
Sözleşme Tarihi 1 Haziran 2015
Sac Kesim Başlangıç 30 Nisan 2016
İlk Blok Kızak 5 Şubat 2018
Denize İniş 4 Mayıs 2019
Geçici Kabul 14 Aralık 2022
Geçici Teslim 21 Ocak 2023
Nihai Teslim 10 Nisan 2023