Karanlık üç nesneyi görüntüledi... James Webb Uzay Teleskobu'ndan tarihi keşif!
James Webb Uzay Teleskobu, evrenin erken dönemlerindeki potansiyel 'karanlık yıldızlara' dair ilk ipuçlarını keşfetti. Tespit edilen yıldızların gücünü evrendeki karanlık maddeden aldığı belirtiliyor.
ABONE OLJames Webb Uzay Teleskobu (JWST) ilk kez "karanlık yıldız" olabilecek üç parlak nesne tespit etti.
Austin'deki Texas Üniversitesi'nde astrofizikçi olan Katherine Freese resmi bir açıklamada, "Yeni bir yıldız türü keşfetmek kendi başına oldukça ilginç, ancak buna güç veren karanlık maddeyi keşfetmek çok büyük olurdu" dedi.
EVRENDEKİ KARANLIK MADDENİN SIRRI ÇÖZÜLEBİLİR
Zor bulunan karanlık madde evrenin yüzde 25'ini oluşturuyor, ancak ışığı emmediği, yansıtmadığı veya yaymadığı için tespit edilmesi zor olarak görülüyor.
Gökbilimciler bu yıldızların varlığının tespit edilmesi durumunda, karanlık maddenin kafa karıştırıcı doğasına dair yeni bilgilerin ortaya çıkabileceğine inanıyor.
JAMES WEBB'İN GÖZLEMLERİ
Aralık 2022'de Webb, JADES-GS-z13-0, JADES-GS-z12-0 ve JADES-GS-z11-0 kod adıyla üç muhtemel karanlık yıldız adayı tespit etti.
Resmi açıklamaya göre, bu nesneler ilk olarak James Webb'in Gelişmiş Derin Ekstragalaktik Araştırması (JADES) ekibi tarafından analiz edilen verilerde galaksi olarak tanımlandı.
Webb'in spektroskopik incelemesi, cisimlerin Büyük Patlama'dan 320 milyon ila 400 milyon yıl sonra oluştuğunu ortaya koydu; bu da onları şimdiye kadar görülen bu türden en erken cisimler yapıyor.
GÜNEŞTEN 10 MİLYAR KAT DAHA PARLAK
Araştırmacılar bu üç yıldız ile ilgili "James Webb verilerine baktığımızda, bu nesneler için birbiriyle yarışan iki olasılık var. Birincisi, milyonlarca sıradan, popülasyon-III yıldız içeren galaksiler olmaları. Diğeri ise karanlık yıldızlar olmaları. İster inanın ister inanmayın, bir karanlık yıldızın ışığı bütün bir galaksi dolusu yıldızla yarışacak kadar çoktur." dedi.
Bu yıldızların süper kütleli oldukları, güneşimizin kütlesinin birkaç milyon katına kadar büyüyebildikleri ve güneşimizden on milyar kat daha parlak oldukları tahmin edilmektedir.
ERKEN EVRENLERİN TOPLADIKLARI ÇOK SAYIDA DEVASA YILDIZLAR!
Bu esrarengiz karanlık yıldızların varlığı kanıtlanırsa, erken evrendeki büyük galaksilerin yaygınlığı hakkında fikir verebilir. Daha önce Webb erken evrende çok sayıda devasa galaksi tespit etmişti, ancak bu galaksilerin nasıl olup da bu kadar çok yıldız biriktirerek bu kadar büyük hale geldikleri hala gizemini koruyor.
Araştırmacılar "Standart model içindeki bir şeyin ayarlanması daha olasıdır, çünkü bizim yaptığımız gibi tamamen yeni bir şey önermek her zaman daha az olasıdır. Ancak erken galaksilere benzeyen bu nesnelerden bazıları aslında karanlık yıldızlarsa, galaksi oluşum simülasyonları gözlemlerle daha iyi uyum sağlar" dedi.
Bu çalışma Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanmıştır.