NASA'dan çılgın proje: Mars'a daha kısa sürede gidilebilecek!
Bilim insanları Mars'a daha hızlı ulaşmanın anahtarını arıyor. NASA, Kızıl Gezegen'e ulaşma süresini kısaltabilecek teknolojiyi test etmek için yörüngeye nükleer enerjiyle çalışan bir uzay aracı fırlatmayı planlıyor.
ABONE OLNASA Ay'a dönüş projesi olan Artemis ile birkaç yıl içinde insanları Ay'a geri göndermeyi umuyor.
Bu nedenle ABD uzay ajansı 2025'in sonlarında ya da 2026'nın başlarında Dünya yörüngesine nükleer enerjiyle çalışan bir uzay aracı fırlatmayı planlıyor.
NÜKLEER ENERJİ İLE MARS'A GİDİŞ GELİŞ SÜRESİ KISALABİLİR
Bilim insanları nükleer termal itiş gücünde gerçekleştirilecek bir atılımın Kızıl Gezegen'e gidiş geliş süresini kısaltabileceğine inanıyor ve bunu başarmak için teknolojiyi eve daha yakın bir yerde test etmek istiyor.
Eğer başarabilirlerse, NASA bunun ajansın 2030'ların sonunda ya da 2040'ların başında Mars'a insan gönderme hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını umuyor.
Mühendisler nükleer teknoloji kullanılarak ne kadar zaman kazanılabileceğini henüz bilmiyorlar, ancak Nasa yöneticisi Bill Nelson bunun insanların derin uzayda rekor hızda seyahat etmesine olanak sağlayacağını söyledi.
10 BİN KAT DAHA GÜÇLÜ OLABİLİR
Nükleer termal roket (NTR), elektrikli tahrikten yaklaşık 10.000 kat daha yüksek bir itme-ağırlık oranı ve uzay içi kimyasal tahrikten iki ila beş kat daha fazla verimlilik sunmaktadır.
DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations) olarak bilinen uzay aracı, NASA ve ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından yürütülen bir projedir.
Fırlatma tahrik sistemini Havacılık ve savunma şirketi Lockheed Martin tarafından inşa edileceği belirtildi.
NASA yönetici yardımcısı ve eski astronot Pam Melroy bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, "İnsanlar için daha hızlı yolculuklar yaparsak, daha güvenli yolculuklar yapmış oluruz" dedi.
Projenin başarılı olması durumunda 8-9 ayda gidilebilen Mars'a çok kısa bir sürede gidilebilecek.