Korkutan açıklamayı yaptı: İstihdamı bitirecek ve yapabileceğimiz hiçbir şey yok!

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman Paul Krugman, yapay zeka patlamasının istihdamı yok edeceğini ve bu konuda yapabileceğimiz pek bir şey olmadığını söyleyerek yapay zekanın hızlı gelişimindeki risklere değindi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.08.2023 10:43 GÜNCELLEME 12.08.2023 11:01 TEKNOLOJİ
Korkutan açıklamayı yaptı: İstihdamı bitirecek ve yapabileceğimiz hiçbir şey yok!

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman Cuma günü Bloomberg'in Odd Lots podcast'inin bir bölümünde yapay zekadaki patlamanın işinizi yok edebileceğini ve bu konuda yapabileceğimiz pek bir şey olmayabileceğini söyledi.

Düzenli olarak ekonomi politikaları ve bunların daha geniş etkileri hakkında yazan Krugman, yapay zekanın hükümetin büyük bir müdahalesini gerektirmeyecek kadar "çok yaygın ve çok dağınık" olduğunu düşündüğünü söyledi.

BEYAZ YAKALI İŞLERİN BAZILARI TEHLİKEDE

Kastettiği şey, yapay zeka patlamasının belirli bir bölgeyi veya sosyal grubu yıkıma uğratmak yerine, bazı beyaz yakalı işleri (el emeğine dayalı işlere kıyasla) ülke genelinde eşit bir şekilde ortadan kaldıracağıdır.

Bu da, yerinden edilen işçilere yardım etmek için iyileştirici politikalar tasarlamanın zor olacağı anlamına geliyor.

Krugman, "Bu konuda teknolojiyi tamamen yasaklamaya çalışmak dışında yapabileceğiniz pek bir şey olduğunu sanmıyorum, ki bu da işe yaramayacaktır" dedi.

Krugman, ChatGPT gibi araçların tehdit ettiği beyaz yakalı işlerin çoğunun üretici veya orijinal düşünceye dayanmadığını iddia etti.

"BU TEKNOLOJİYİ ÖLÇME YÖNTEMİMİZ BERBAT"

"Gerçek dünyada kaç kişi gerçekten üretici midir? İnsanlara yapmaları için çok para ödediğimiz işlerin ne kadarı aslında süper genişletilmiş otomatik düzeltmeye benziyor? Bence cevap oldukça fazla. Yani bu potansiyel olarak gerçekten büyük bir şey ve pek çok işi yerinden edebilir" dedi.

Ancak "gerçekten büyük bir şey" ekonomi üzerinde ölçülebilir bir etkiye nasıl dönüşür? Krugman, yapay zeka gibi teknolojik yeniliklerin etkisini ölçmenin hala zor olduğunu çünkü "teknolojiyi ölçme yöntemimizin berbat olduğunu" söyledi.

Krugman, ekonomistlerin genellikle "ekonomik büyümeye artan sermaye stoku" gibi somut ölçütleri eklediklerini ve ölçülemeyenleri teknolojik büyümeye bağladıklarını açıkladı - çünkü başka nasıl ölçüleceği belli değil.

Örneğin, ülkenin üretkenliğinin 90'ların ortası ile 2000'lerin başı arasında yılda %1 oranında hızlandığını, bunun da internetin ortaya çıkışı ve şirketlerin nihayet bilgi teknolojilerinden nasıl yararlanacaklarını bulmalarıyla ilişkilendirildiğini söyledi.

Kanıtlandı... Yapay zeka ilk defa kendi politik görüşünü oluşturdu!

"NELERİN OLUP BİTECEĞİNİ ZAMAN GÖSTERECEK"

Yine de büyümenin bir kısmı, şirketlerin stoklarını yönetmek için barkodları nasıl kullanacaklarını bulmaları gibi daha sıradan şeylerden kaynaklandı, diye ekledi.

Krugman, "Temelde teknoloji, başka türlü açıklayamadığınız şeylerin ölçüsüdür" dedi. Yapay zeka söz konusu olduğunda bunun ne anlama geleceğini sadece zaman gösterecek.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR