Çin için dönüm noktası... Dünyanın ilk metan roketi Zhuque 2 Y uzaya fırlatıldı!

Çin'in LandSpace şirketi metan kullanan Zhuque 2 Y-3 roketini fırlatarak bir dönüm noktasına imza attı. Temiz yanma özelliğiyle bilinen metan, daha sürdürülebilir ve uygun maliyetli uzay yolculuğunun kapılarını açıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 10.12.2023 17:07 GÜNCELLEME 10.12.2023 17:41 TEKNOLOJİ
Çin için dönüm noktası... Dünyanın ilk metan roketi Zhuque 2 Y uzaya fırlatıldı!

Metan ve sıvı oksijenle çalışan Zhuque 2 Y-3 roketi 9 Aralık Cumartesi günü Çin'in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden gökyüzüne yükseldi. Bu, Çin'in havacılık ve uzay tarihinde bir dönüm noktası oldu.

Bu tarihi fırlatma, Pekin merkezli özel havacılık şirketi LandSpace'in bir zaferi olarak, metan yakıtlı roketler kullanılarak dünyanın ilk başarılı uydu konuşlandırmasına işaret ediyor.

DÜNYANIN İLK METANLA ÇALIŞAN ROKETI FIRLATILDI

South China Morning Post tarafından haberleştirilen bu dönüm noktası, Çin'in uzay teknolojisindeki ilerlemelerini sergiliyor ve onları inovasyonun ön saflarına yerleştiriyor. LandSpace'in başarısı, SpaceX gibi tanınmış kuruluşların benzer girişimlerinden önce gelerek ülkenin uzay araştırmalarına olan bağlılığının altını çiziyor.

Uzunluğu 49,5 metre, çapı 3,35 metre ve kalkış kütlesi 220 ton olan roket üç uyduyu (Honghu, Honghu 2 ve TY-33) planlanan yörüngeye itti.

Bu fırlatmanın önemi, anlık başarısının ötesine uzanıyor. Geleneksel karbon bazlı yakıtlara kıyasla temiz yanma özelliğiyle bilinen metan, daha sürdürülebilir ve uygun maliyetli uzay yolculuğunun kapılarını açıyor.

NASA'ya göre, sıvı hidrojene kıyasla metanın kararlılığı ve yoğunluğu, daha yönetilebilir depolama ve daha küçük tanklara izin vererek roket teknolojisinde potansiyel olarak devrim oluşturuyor.

BU UZAY ENDÜSTRİSİ İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

LandSpace'in bu atılımı sadece şirketin ileri teknolojisini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda ticari uzay çalışmaları için de büyük umut vaat ediyor.

Şirket, 500 km'lik güneşle eşzamanlı yörüngede yük taşıma kapasitesini 1,5 tondan 4 tona çıkararak uzay araçları ve Dünya'ya yakın yörüngedeki uydulara hizmet vermeyi hedefliyor.

Girişimin önemi, uygulanabilir bir roket yakıtı olarak metana yatırımcı güvenini çekme potansiyeli ile daha da artmaktadır.

Bu başarı, uzay araştırmalarını daha verimli ve çevresel açıdan sürdürülebilir hale getirmeye yönelik küresel çabalarla uyum sağlayarak maliyetlerin düşürülmesinin önünü açabilir ve yeniden kullanılabilir roketlerin fizibilitesini destekleyebilir.

Dahası, Çin'in iddialı uzay hedefleri bu başarının ötesine uzanıyor. Ülke, 2045 yılına kadar dünya lideri bir uzay gücü olmayı hedefleyerek uzay yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

SpaceX gibi öncü kuruluşların başarılarından ilham alan LandSpace de dahil olmak üzere çok sayıda özel teknoloji start-up'ı Çin'de ortaya çıktı ve uzay teknolojisindeki açığı kapatma çabalarına öncülük etti.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR