Ne telefonlar ne de bilgisayarlar! Aklınıza gelmeyecek bir cihazı hacklediler...

İsviçre gazetesi Aargauer Zeitung, yaklaşık üç milyon diş fırçasının hacklendiğini duyurdu... Şirketin milyonlarca Euro zarar gördüğü belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.02.2024 11:04 GÜNCELLEME 07.02.2024 11:05 TEKNOLOJİ
Ne telefonlar ne de bilgisayarlar! Aklınıza gelmeyecek bir cihazı hacklediler...

Kulağa gerçeklikten çok bilim kurgu gibi gelse de İsviçre gazetesi Aargauer Zeitung, yaklaşık üç milyon akıllı diş fırçasının bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilerek Dağıtık Hizmet Engelleme (DDoS) saldırısı başlatıldığını bildirdi.

Bir botnet ordusunun askerlerine dönüşen bu zararsız banyo aletleri, İsviçreli bir şirketi birkaç saat boyunca devre dışı bırakarak milyonlarca avroluk zarara yol açtı.

ŞAKA GİBİ AMA GERÇEK!

Ayrıntılar çok az olsa da, ele geçirilen diş fırçalarının Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları için popüler bir dil olan Java'yı çalıştırdığını biliyoruz. Virüs bulaştıktan sonra, kötü niyetli diş fırçalarından oluşan küresel bir ağ başarılı saldırılarını başlattı.

Yeniden kullanılan diş fırçaları bunu, İsviçre web sitesini sahte trafikle doldurarak, hizmetleri etkili bir şekilde çevrimdışı hale getirerek ve yaygın bir kesintiye neden olarak başardı.

Bu bölüm, IoT'nin günlük hayatımıza giderek daha fazla dahil olmasıyla birlikte sürekli genişleyen tehdit ortamının altını çiziyor. "Akıllı" diş fırçaları artık 10 yaşında. Bir zamanlar zararsız ve dijital ekosistemden kopuk görünen cihazlar artık siber suçlular için potansiyel giriş noktaları. Bunun sonuçları sadece bireysel gizlilik ve güvenlik için değil, aynı zamanda ulusal altyapı ve ekonomik istikrar için de çok büyüktür.

İNTERNETE BAĞLI OLAN HER CİHAZ TEHLİKEDE

Güvenlik şirketi Fortinet'in İsviçre ofisinde sistem mühendisliği direktörü olan Stefan Zuger'in dediği gibi, "İnternete bağlı olan her cihaz potansiyel bir hedeftir ya da bir saldırı için kötüye kullanılabilir."

Siber güvenlikle yakından ilgilenen herkes bu tehdidi yıllardır biliyor. ABD'nin eski ulusal istihbarat direktörü James Clapper'ın 2016 yılında bize söylediği gibi: "Asgari güvenlik gereksinimleri ve testleri ile tasarlanan ve sahaya sürülen cihazlar ve ağların giderek artan karmaşıklığı, sivil altyapılarda ve ABD hükümet sistemlerinde yaygın güvenlik açıklarına yol açabilir."

Artık "olabilir" değil. Artık güvensiz IoT cihazlarıyla dolu evlerde yaşıyoruz.  

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR