Eski NASA uzmanı uyardı: Elon Musk hepimizi yavaş yavaş zehirleyecek!

Eski NASA bilim adamı, Elon Musk'ın Starlink uydularının Dünya'nın manyetik alanını aşındırarak hepimizi yavaş yavaş zehirleyebileceği uyarısında bulundu

ABONE OL
GİRİŞ 21.04.2024 16:36 GÜNCELLEME 21.04.2024 16:36 TEKNOLOJİ
Eski NASA uzmanı uyardı: Elon Musk hepimizi yavaş yavaş zehirleyecek!

Nasa'da çalışan eski bilim adamına göre, Elon Musk'ın Starlink uyduları gezegene yarardan çok zarar veriyor...

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile ilişkili eski bir fizikçi, Musk'ın şirketinin Dünya'daki herkesi ölümcül kozmik ışınlara maruz bıraktığını iddia etti.

SpaceX geçtiğimiz birkaç yıl içinde uzaya birden fazla Starlink uydusu fırlattı. Şirket, uydularının Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) çalıştığını söylüyor ve bunun daha düşük gecikme süresi ve daha hızlı veri aktarım hızları sağladığını iddia ediyor.

Şirket yörüngede 5.500'den fazla Starlink uydusu olduğunu söylüyor. Musk'ın gelecekte binlerce uyduyu daha fırlatmayı planladığı belirtiliyor.

Ancak fizikçi Dr. Sierra Solter-Hunt, Musk'ın Starlink'i gibi ucuz uydu megakonstelasyonlarının Dünya'nın manyetosferini bozabileceği konusunda uyardı.

MANYETİK ALAN AŞINABİLİR

Musk'ın uzay şirketinin, tahminlere göre saatte 2,755 lbs'den (1.3 ton) fazla kablosuz internet uydusu çöpünü Dünya atmosferine yaktığını 6 Aralık 2023'te sunulan bir çalışmada belirtti. Bu da yörüngede "iletken partikül" olarak bilinen metal bir tabakanın oluşmasına yol açacaktır.

Çalışmada, yeniden giriş yapan uyduların dünya çapındaki dağılımından geriye kalan bu tür parçacıkların kütlesinin, enerji yüklü parçacıklardan oluşan bir bölge olan Van Allen radyasyon kuşağının kütlesinden milyarlarca kat daha fazla olduğu belirtildi.

Parçacıkların çoğu güneş rüzgarından kaynaklanır ve bir gezegenin manyetosferi tarafından yakalanarak o gezegenin etrafında tutulur. Dünya'da bu tür iki kuşak vardır ve bazen geçici olarak başka kuşaklar da oluşturulabilir.

Manyetik alan Dünya'nın atmosferini bir arada tutar. Ayrıca zararlı kozmik radyasyondan ve yüklü güneş parçacıklarından korur.

"KİMSE BU TEHLİKE KARŞISINDA ARAŞTIRMA YAPMADI"

"Çok şaşırdım. Kimse uzay endüstrisinden kaynaklanan metal tozu birikimi konusunda fazla araştırma yapmadı" diyen Dr. Solter-Hunt Daily Mail'e konuştu.

Manyetik alanın yokluğu Mars'ın yaşanabilir olmasının nedenidir. Çalışmasında, yüksek iletkenliğe sahip metal çöplerin birikmesinin "atmosferik sıyrılmaya" yol açabileceğini söyledi. Mars ve Merkür'de de bu durum söz konusudur.

Dr. Solter-Hunt'a göre yaklaşık 10.000 uydu var ve bu sayının 10 ila 15 yıl içinde artması muhtemel. "100,000'e ulaştığımızda bence çok geç olabilir" diye uyardı.

Çalışmada, "Uyduların yeniden girişleri, manyetosferin geri kalanından daha yüksek bir yüke sahip küresel bir plazma tozu bandı oluşturabilir. Bu nedenle, manyetosferin iletken uydulardan ve onların plazma toz tabakasından etkilenmesi beklenmeli ve yoğun bir araştırma alanı olmalıdır."

Çalışma, insan faaliyetlerinin sadece atmosferi etkilemekle kalmadığını, iyonosferi de açıkça etkilediğini ekledi.

Bu, yörüngedeki Starlink uydularını sorgulayan ilk çalışma değil. 10 Ağustos 2023'te Astronomy and Astrophysics dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada da uyduların insanların uzayı keşfetmesinin önünde bir engel oluşturduğu iddia edilmişti.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR