10 yıl içinde gerçekleşecek: 'İnsandan 10 bin kat daha zeki olacaklar...'

SoftBank CEO'su Masayoshi Son, halka açık bir oturumda, insanlardan 10.000 kat daha zeki olan yapay zekanın 10 yıl içinde burada olacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.06.2024 15:19 GÜNCELLEME 23.06.2024 15:34 TEKNOLOJİ
10 yıl içinde gerçekleşecek: 'İnsandan 10 bin kat daha zeki olacaklar...'

SoftBank Group Corp.'un başkanı ve CEO'su Masayoshi Son, 20 Haziran 2024 Cuma günü Tokyo, Japonya'da şirketin yıllık genel kurul toplantısında konuştu. Son, insanlardan binlerce kat daha zeki yapay zekalar geliştirmeye yardımcı olma hırslarını dile getirdi.

Masayoshi Son, insanlardan 10.000 kat daha zeki olan yapay zekanın 10 yıl içinde burada olacağını, kendi hayat amacını da sorguladığı bir halka açık oturumda dile getirdi.

Son, kendi adını verdiği yapay süper zekanın (ASI) yer aldığı bir dünya vizyonunu açıkladı.

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL ÇOK ÖNEMLİ

CEO ilk olarak, insanlardan daha zeki olan yapay zekayı geniş anlamda ifade eden başka bir terim olan yapay genel zekadan (AGI) bahsetti. Son, bu teknolojinin insanlardan bir ila 10 kat daha zeki olacağını ve beklediğinden daha erken, önümüzdeki üç ila beş yıl içinde geleceğini söyledi.

Ancak Son, konuşmasının Japonca gerçekleştirdiği bu bölümünün simultane tercümesine göre, AGI insanlardan çok daha zeki değilse, "yaşam tarzımızı değiştirmemize gerek yok, insan yaşam tarzının yapısını değiştirmemize gerekyok" dedi.

on'ın açıklamaları SoftBank'ın yıllık genel kurul toplantısında geldi. Son şöyle devam etti: "Ancak ASI söz konusu olduğunda, tamamen farklı bir hikaye. [ASI ile] büyük bir gelişme göreceksiniz."

Son, geleceğin, insan beynindeki nöronlar gibi birbirleriyle etkileşime giren çeşitli ASI modellerine sahip olacağını öne sürdü. Bu, Son'a göre, herhangi bir insan dehasından 10.000 kat daha zeki olan yapay zekaya yol açacak.

SOFTBANK HİSSELERİ, TOPLANTININ ARDINDAN JAPONYA'DA %3'TEN FAZLA DÜŞTÜ

Son, Çinli e-ticaret devi Alibaba'ya yaptığı erken ve kârlı yatırımın ardından öne çıkan SoftBank'ın kurucusu. 2017'de teknoloji firmalarını desteklemeye odaklanan yatırım fonu Vision Fund'ı başlatarak SoftBank'ı bir teknoloji vizyoneri olarak konumlandırdı.

Bazı yatırımları başarılı olurken, WeWork gibi birçok yüksek profilli başarısızlık da yaşandı.

Vision Fund'da 2022'de rekor finansal kayıplar açıkladıktan sonra Son, SoftBank'ın "savunma" moduna geçeceğini ve yatırımlarda daha muhafazakar olacağını söyledi. 2023'te Vision Fund yeni bir rekor kayıp açıkladı ve kısa süre sonra Son, SoftBank'ın şimdi "saldırı" moduna geçeceğini çünkü yapay zekadaki yatırım fırsatları konusunda heyecanlı olduğunu söyledi.

O ZAMANDAN BERİ GENEL OLARAK KAMUOYUNUN GÖZÜNDEN UZAK KALDI

Cuma günü, varoluşsal sorularla dolu bir konuşma yaparak yeniden gündeme geldi. "İki yıl önce, yaşlanıyorum, hayatımın geri kalanı sınırlı, ama henüz hiçbir şey yapmadım ve çok ağladım" dedi Son. Bugüne kadar önemli bir şey başaramadığı hissine kapıldığını ima etti.

Son, "SoftBank ne amaçla kuruldu? Masa Son ne amaçla doğdu? Garip gelebilir, ama ASI'yi gerçekleştirmek için doğduğumu düşünüyorum. Bu konuda çok ciddiyim," dedi .

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR