Uzayda neler oluyor? Astronotlar acil olarak sığınaklara kaçtı!

Rus uydusu 100'den fazla parçaya ayrılırken uzay istasyonu astronotları sığınaklara sığınmak zorunda kaldı.

ABONE OL
GİRİŞ 28.06.2024 11:21 GÜNCELLEME 28.06.2024 11:47 TEKNOLOJİ
Uzayda neler oluyor? Astronotlar acil olarak sığınaklara kaçtı!

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar, bir Rus uydusunun 100'den fazla parçaya ayrılmasının ardından dün gece sığınağa girmek zorunda kaldı.

NASA'ya göre, enkazın görülmesinin ardından uzay istasyonunda yaşayan dokuz astronota kendi uzay araçlarına sığınmaları söylendi.

ASTRONOTLAR RUS UYDUSUNUN PATLADIĞINI ÖĞRENDİLER

NASA astronotları Butch Wilmore ve Sunni Williams, istasyondaki ilk mürettebatlı test görevinde 6 Haziran'dan bu yana kenetlenmiş olan Boeing yapımı kapsül Starliner uzay aracına bindiler.

Diğer üç ABD'li astronot ve bir Rus kozmonot, Mart ayında onları istasyona götüren SpaceX'in Crew Dragon kapsülüne bindi.

Altıncı ABD'li astronot, geçen yıl Eylül ayında kendilerini oraya taşıyan Rus Soyuz kapsülünde kalan iki kozmonota katıldı.

NASA, astronotların yaklaşık bir saat sonra uzay araçlarından çıktıklarını ve istasyondaki normal çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

RUS FÜZE TEORİSİ

SkyNews'ın aktardığına göre, 2022'de öldüğü açıklanan Rus Dünya gözlem uydusunun parçalanmasına neyin sebep olduğu konusunda henüz bir ayrıntı verilmedi.

Uzmanlar Rusya'nın bu füzeyi yere konuşlu bir anti-uydu füzesiyle düşürmüş olma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor.

Harvard astronomu Jonathan McDowell, "Bu kadar büyük bir uyduyu ASAT hedefi olarak kullanacaklarına inanmakta güçlük çekiyorum. Ama Ruslar bu günlerde kim bilir?" dedi.

Rusya, 2021 yılında Plesetsk roket sahasından fırlattığı bir füzeyle yörüngedeki feshedilmiş uydularından birini vurduğunda sert eleştirilere yol açmıştı.

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgali öncesinde bir silah sisteminin test edildiği patlama, yörüngede binlerce parça enkaz oluşturdu.

McDowell ve diğer analistler, parçalanmanın uyduda kalan yakıtın patlamaya yol açması gibi bir sorundan kaynaklanmış olabileceğini tahmin ediyor.

Enkaz yığınını takip eden ABD Uzay Komutanlığı, diğer uydular için acil bir tehdit olmadığını söyledi.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR