Tarih verdiler: 80 bin yıl sonra ilk kez görüntülenecek!

Eylül sonu ve Ekim ortasında, merakla beklenen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı dünyanın dört bir yanındaki gökyüzü gözlemcileri için çıplak gözle görülebilir hale gelebilir...

ABONE OL
GİRİŞ 26.09.2024 16:35 GÜNCELLEME 26.09.2024 16:35 TEKNOLOJİ
Tarih verdiler: 80 bin yıl sonra ilk kez görüntülenecek!

Çıplak gözle bir kuyruklu yıldıza hazır mısınız? Kuyruklu yıldızlar söz konusu olduğunda hiçbir zaman garanti olmamasına rağmen, gökbilimciler C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) Kuyruklu Yıldızı'nın bu hafta dört sabah art arda gün doğumundan önceki saatlerde görülebileceğine dair büyük umutlar besliyor.

27 EYLÜL'DE ZİRVE NOKTASINA ULAŞACAK

Ekim ayı ortalarında akşam gökyüzünde çıplak gözle görülebilecek başka pencereler de oluşabilir.

C/2023 A3'ün parlaklığının, tahmini 80.000 yıllık yörüngesinde Güneş'e en yakın noktası olan perihelion'a ulaştığı 27 Eylül Cuma günü zirveye ulaşması bekleniyor.

Kuzey Yarımküre'deki gökyüzü gözlemcileri, 27 Eylül Cuma ve 2 Ekim Çarşamba günleri arasında kuyruklu yıldızı gün doğumundan yaklaşık 30 dakika önce doğu-güneydoğu ufkunun birkaç derece üzerinde görebilecekler.

29 Eylül Pazar ve 30 Eylül Pazartesi günleri ise C/2023 A3'e narin bir hilal eşlik edecek.

C/2023 A3 çıplak gözle görülebilse de kuyrukluyıldızlar değişken ve tahmin edilmesi zor olabilir, bu nedenle iyi bir dürbün ya da küçük bir teleskopla daha iyi bir görüntü elde etmek akıllıca olabilir.

GÜNEŞE YAKLAŞTIKÇA DAHA NET GÖRÜNECEK

Kuyrukluyıldızı nasıl görürseniz görün, kuyrukluyıldızı oluşturan toz ve buzun Güneş'e yaklaştıkça hafifçe erimesinin bir sonucu olarak oldukça büyük bir tozlu kuyruk görmek mümkün olmalıdır.

Ne kadar parlak olacağı gizemini korusa da, bazı gökbilimciler gece gökyüzündeki en parlak 20 yıldız kadar parlak olabileceğini tahmin ediyor.

C/2023 A3, 30 Eylül'e kadar kuzey enlemlerinin ortasındakiler için şafağın ışığında kaybolmuş olacak, ancak ekvatora yakın olanlar C/2023 A3'ü 2 Ekim'e kadar görebilecekler.

12 EKİM'DE DÜNYA'YA EN YAKIN KONUMDA OLACAK

Bu tarihten sonra kuyruklu yıldız Güneş'in parıltısında kaybolacak ve Dünya'ya en yakın noktada olacağı 12 Ekim Cumartesi günü Kuzey Yarımküre'nin gece gökyüzünde yeniden ortaya çıkacak.

O zaman batı ufkuna yakın bir konumda olacak.

KAYNAK : DAİLY MAİL | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR