Yenilenebilir enerji sistemleriyle tasarruf sağlanarak hastaneye kaynak oluşturuluyor

Kocaeli Üniversitesi Hastanesinin çatısına güneş panelleri yerleştirilmesi, iklimlendirme sisteminin otomasyonlu hale getirilmesi ve armatürlerin lede dönüştürülmesi sayesinde enerji tasarrufu sağlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2024 17:00 GÜNCELLEME 29.09.2024 17:00 TEKNOLOJİ
Yenilenebilir enerji sistemleriyle tasarruf sağlanarak hastaneye kaynak oluşturuluyor

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliğinde tamamlanan Kamu Binalarında Enerji Verimliliği (KABEV) projesi kapsamında KOÜ Hastanesi'nde geçen yıl yapılan dönüşüm ve değişim çalışmalarıyla yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmaya başlandı.

Bu sayede 2024'te yaklaşık yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanması beklenirken, elde edilen kaynak hastanedeki temel ihtiyaçların giderilmesinde ve cihaz alımında kullanılacak.

KOÜ Hastanesi, 2019-2023 yıllarında sağladığı enerji tasarrufuyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından "Binalarda Enerji Verimliliği Üstün Başarı Belgesi" ile ödüllendirildi.

"CİHAZLARIN ALINMASINDA BU TASARRUF ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLAYACAK"

Başhekim Prof. Dr. Görkem Aksu, AA muhabirine, KOÜ'nün İstanbul ile Ankara arasındaki en önemli tıp fakültesi ve hastaneye sahip olduğunu söyledi.

KOÜ Hastanesinde yaklaşık 820 yatan hasta bulunduğunu, yılda 1 milyonun üzerinde hastanın muayene edildiği, 50 binin üzerinde ameliyat yapıldığı aktaran Aksu, ameliyatların önemli bir kısmının da A sınıf olarak nitelendirilen cerrahilerden ve tümör cerrahilerinden oluştuğunu kaydetti.

Aksu, bölgenin kanser merkezlerinden biri olduklarını dile getirerek, hematoloji bölümünün, kemik iliği nakli de yapılan bir merkez olduğunu ifade etti.

Bakanlıkla KABEV projesini yürüttükleri belirten Aksu, proje kapsamında pilot uygulamalardan birinin burada hayata geçirildiğini dile getirdi.

Projede hedeflenen unsurlardan birinin enerjinin verimli kullanması olduğunu ifade eden Aksu, şunları söyledi:

"Enerji tasarrufu, özellikle elektrik tasarrufu yapmak ama bunun yanında su ve diğer giderlerde de tasarruf yapmayı içeren yaklaşık 10 milyon dolarlık bir projeydi. Proje hastanemizde geçen sene tamamlandı. Hastane çatısındaki güneş panelleri projenin bir kısmı. Panelleri kullanarak elektrik üretimine katkı sağlamaya başladık. Proje kapsamında ısıtma kazanlarının değiştirilmesi, daha verimli hale getirilmesi, soğutma sisteminin yenilenmesi, tüm iklimlendirmenin otomasyona bağlanması, hastanemiz genelindeki yaklaşık 18 bin armatürün led dönüşümü ve bunlarla da çok ciddi bir enerji tasarrufu sağlanması, bu projenin ana unsurlarıydı."

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL TASARRUF MİKTARININ 25-30 MİLYON LİRALARDA OLMASINI BEKLİYORUZ"

Aksu, projenin enerji tasarrufuna önemli katkı sağladığını dile getirerek, "Önümüzdeki yıl tasarruf miktarının 25-30 milyon liralarda olmasını, belki daha da artmasını bekliyoruz. Bu da hastane olarak harcadığımız enerjinin yaklaşık yüzde 20-25'ini tasarruf edeceğimizi gösteriyor ki bu da çok ciddi bir rakam olacak." dedi.

Enerjiden sağlanan tasarrufun maddi karşılığına değinen Aksu, şöyle devam etti:

"Burada belki senelik 20-30 milyon lira, belki de daha fazla görünen görünmeyen şeylerden bahsediyoruz. Burada kazanlarımız da değişti, sistemlerimiz de değişti. Belki bunun faydası çok yüksek olacak. Bununla birlikte hastanemizin temel ihtiyaçları, hastalara hizmet sunacağımız ultrason cihazı, tomografi cihazı, MR cihazı, radyoterapi cihazı, mamografi ve benzeri her türlü cihazların alınmasında da bu tasarruf miktarı önemli katkı sağlayacak. Döner sermayemizden elektriğe suya ödeyeceğimiz parayı, enerji tasarrufu yaptığımız için tamamen hastalara ayırabileceğiz. Devletin bir kurumu düşünün, senede 20-30 milyon lira tasarruf yapıyor, bunu siz genele yaydığınız zaman ülkemiz için önemli bir kaynak ve önemli proje."

Aksu, Cumhurbaşkanlığının da enerji verimliliği üzerinde durduğuna işaret ederek, "Tüm devlet kurumlarında hedef aslında yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayabilmek. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bizde de bu kaynak direkt hastaneye, hastalara aktarılacak." dedi.

KAYNAK : AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR