Balıkçılar tarafından bulunmuştu: Bilinen hiçbir dile benzemiyor!

Gürcistan’da balıkçılar tarafından tesadüfen bulunan bazalt tablet, üzerinde yer alan ve daha önce bilinmeyen bir dile ait 39 sembolle arkeologları şaşırttı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.12.2024 17:32 GÜNCELLEME 07.12.2024 17:32 TEKNOLOJİ
Balıkçılar tarafından bulunmuştu: Bilinen hiçbir dile benzemiyor!

Arkeologlar tarafından incelenen tabletin üzerinde 60 farklı sembol olduğu ve 39'unun bugüne kadar kullanılmayan bir dile ait olduğu belirlendi.

Gürcistan'ın Bashplemi Gölü'nün silt tabakasında, balıkçılar tarafından kazara bazalt bir tablet keşfedildi. Tabletin yüzeyine kazınmış yedi sıra halinde yer alan 60 karakterin 39'unun, dünya üzerinde bilinen hiçbir yazıya benzemediği belirtildi.

Arkeologlar, tabletin üzerinde yer alan sembollerin, Hindistan, Mısır ve Batı İberya gibi farklı parçalarki eski yazılarla bazı benzerlikler taşısa da, bu yazının herhangi bir şekilde oluşturulmuş dilde yer almadığını belirtiyor.

14 BİN YIL ÖNCESİNE AİT!

Bu durum, tabletin içeriğinin çözülemeyen bir dilin portföyü olabileceğini gösteriyor. Kimyasal tarihlendirme yöntemiyle tabletin yaşının belirlenmesi mümkün olmasa da, bulunduğu bölge ve yoğunluğa bağlı olarak, yazıtın Geç Bronz Çağı veya Erken Demir Çağı'na, yani yaklaşık 14 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, antik yazıtın ne anlatmaya çalıştığını bilmenin mümkün olmadığını ancak mesajın muhtemelen önemli bir şey olduğuna inandıklarını aktardı.

Uzmanlar, tekrarlanan figürlerin rakamları temsil etmesi durumunda, yazıtın askeri ganimetlerin kaydı, önemli bir inşaat projesi veya bir tanrıya sunulan adak olabileceğini ifade etti.

BAŞPLEMİ TABLETİNDE NE YAZIYOR OLABİLİR?

Tablette kullanılan dil kaybolduğu için arkeologlar tabletin tam olarak nasıl bir mesaj içerdiğini bilmiyorlar.

Ancak iki ipucu var: Tabletin kesilmesi çok zor olmuş ve bazı karakterler tekrarlanmış. Tekrarlanan karakterler sayıları temsil ediyorsa, bu önemli bir bilginin kaydı olabilir.

Araştırmacılar, Başplemi tabletinin askeri ganimet kaydı, önemli bir inşaat projesi veya bir tanrıya adak olabileceğini öne sürüyorlar.

Yolcu uçağının üzerinden uçtular! Pilotların 'UFO konuşmaları' ortaya çıktı: Çok hızlılar!

Ancak hiçbir antik dil, bilinen hiçbir dille tam olarak örtüşmediğinden, kökeni tam bir gizemdir.

Tabletin bulunduğu tarihi Dbaniskhevi bölgesindeki Mansi belediyesi, Erken Tunç Çağı'na kadar uzanan gelişen bir medeniyete ev sahipliği yapıyordu.

Kazılarda deri işlemede kullanılan taş ve obsidyenden yapılmış aletler bile bulunmuştur ki bu da uzun bir yerleşim dönemine işaret etmektedir.

Bashplemi Gölü çevresinde yapılan drone araştırmaları, mezar höyükleri olabilecek düzenli daireler ve ev, savunma yapısı ve ibadethane kalıntıları olabilecek geometrik şekiller ortaya çıkardı.

İlginçtir ki araştırmacılar, Yunan mitolojisinde bahsi geçen kayıp bir dil ile bir bağlantı olabileceğini söylüyorlar.

Jason ve Argonotlar efsanesinde, efsanevi Kaptan Jason, Altın Post'u bulmak için Kolhis topraklarına gitmek zorundadır.

Kolhis, genellikle efsanevi bir zenginlik diyarı olarak görülse de aslında günümüzde Gürcistan sınırları içinde kalan Karadeniz kıyısındaki gerçek bir bölgeydi.

Antik Yunan kaynaklarına göre Kolhis halkının 'Altın yazı' adı verilen bir yazı sistemi vardı.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR