Çığır açan keşif! Bilim adamları internet kabloları üzerinden ışınlanmayı başardı!

Bilim insanları ilk kez internet kabloları üzerinden kuantum ışınlanmasını başardı. Kuantum ışınlama sayesinde verilerin fiziksel olarak iletilmeden uzun mesafeler arasında ultra hızlı ve güvenli bilgi paylaşımı mümkün hale gelecek.

ABONE OL
GİRİŞ 07.01.2025 09:54 GÜNCELLEME 07.01.2025 09:54 TEKNOLOJİ
Çığır açan keşif! Bilim adamları internet kabloları üzerinden ışınlanmayı başardı!

Northwestern Üniversitesi mühendisleri ilk kez, halihazırda normal İnternet trafiğini taşıyan bir fiber optik kablo kullanarak kuantum ışınlanmasını başarıyla gösterdiler.

Optica dergisinde yayınlanan bu çığır açıcı başarı, kuantum hesaplama ve ileri teknolojiler için gereken altyapıyı basitleştirerek bunları günümüz İnternet sistemleriyle birleştirebilir.

knowridge sitesinde yer alan habere göre, çalışmanın baş araştırmacısı ve Northwestern McCormick Mühendislik Okulu'nda profesör olan Prem Kumar, "Bu inanılmaz derecede heyecan verici çünkü kimse bunun mümkün olduğunu düşünmemişti" dedi ve ekledi: "Çalışmamız kuantum ve klasik iletişimin aynı ağı nasıl paylaşabileceğini göstererek yeni nesil teknolojilere kapı açıyor."

KUANTUM IŞINLAMASI NEDİR? KUANTUM IŞINLANMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Kuantum ışınlama, verileri fiziksel olarak iletmeden uzun mesafeler arasında ultra hızlı ve güvenli bilgi paylaşımına olanak tanır. Kuantum dolanıklık adı verilen ve iki parçacığın birbirine bağlı hale geldiği bir olguya dayanır, böylece bir parçacıktaki değişiklikler, ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar diğerini anında etkiler.

Bu süreçte, bilgi taşıyan parçacığı bir ağ üzerinden göndermek yerine, kuantum durumu uzaktaki başka bir parçacığa aktarılır. Bu yöntem, verilerin fiziksel olarak taşınması ihtiyacını ortadan kaldırarak benzersiz bir hız ve güvenlik sunuyor.

UZAK MESEFALER ARASINDA ANLIK OLARAK YÜKSEK BOYUTLU VERİLER PAYLAŞILABİLECEK

Çalışmanın ilk yazarı ve Kumar'ın laboratuvarında doktora adayı olan Jordan Thomas, "Klasik iletişimde milyonlarca ışık parçacığı kullanılırken, kuantum iletişimi tek fotonlarla çalışıyor," diyor ve ekliyor: "Işınlanma sayesinde, parçacığın kendisinin o mesafeyi kat etmesine gerek kalmadan uzak mesafeler arasında bilgi paylaşabiliyoruz."

ŞİMDİYE KADAR MÜMKĞN GÖRMÜYORLARDI! PEKİ NASIL YAPTILAR?

Şimdiye kadar araştırmacılar kuantum ışınlanmasının normal İnternet trafiğini taşıyan fiber optik kablolarda işe yarayıp yaramayacağından emin değillerdi. Kuantum bilgisi taşıyan hassas fotonlar, kalabalık bir kamyon tünelindeki bir bisiklet gibi, kablodaki milyonlarca diğer ışık parçacığı tarafından kaybolabilir veya boğulabilirdi.

"İNTERNET TRAFİĞİNDEN KAYNAKLI PARAZİTLERİ EN AZA İNDİRDİLER"

Kumar'ın ekibi, ışığın fiber optik kablolar içinde nasıl dağıldığını inceleyerek bunun üstesinden geldi. Fotonları için daha az kalabalık bir ışık dalga boyu belirlediler ve İnternet trafiğinden kaynaklanan paraziti azaltmak için özel filtreler eklediler.

Araştırmacılar yaklaşımlarını 30 kilometrelik bir fiber optik kablo üzerinden kuantum bilgi ve yüksek hızlı İnternet trafiğini aynı anda göndererek test ettiler.

Google tanıttı: İnsanlık için yeni bir çığır

"BU KOŞULLAR ALTINDA KUANTUM IŞINLAMA İLK KEZ GÖSTERİLİYOR," 

Alıcı uçtaki kuantum bilginin kalitesini ölçtüler ve ışınlamanın yoğun İnternet trafiğinde bile başarılı olduğunu doğruladılar. Thomas, "Bu koşullar altında kuantum ışınlama ilk kez gösteriliyor," dedi.

"Bu, kuantum teknolojilerini mevcut ağlara entegre etme yolunda atılmış büyük bir adım." Ekip, kuantum ışınlamayı daha uzun mesafelerde test etmeyi ve yeraltına gömülü gerçek dünya optik kablolarıyla denemeler yapmayı planlıyor. Ayrıca daha da karmaşık kuantum ağlarını mümkün kılabilecek bir teknik olan "dolaşıklık takası "nı keşfetmeyi amaçlıyorlar.

Kumar, "Doğru dalga boylarını kullanarak yeni bir altyapı inşa etmemize gerek kalmayacak," dedi ve ekledi; "Bu keşif, klasik ve kuantum iletişimin bir arada var olabileceğini kanıtlıyor ve bizi kesintisiz kuantum bağlantı geleceğine yaklaştırıyor."

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR