NASA, canlı yayında açıkladı! Yıllarca bunun hayalini kurdular...
NASA'nın Perseverance keşif aracı tarafından toplanan Mars örneklerinin akıbetinin ne olacağını canlı yayında açıkladı. İşte projenin detayları...
ABONE OLNASA'ya göre, 2030'lara kadar Mars'tan Dünya'ya önemli numunelerin geri getirilmesine yönelik iki yeni potansiyel strateji masaya yatırıldı.
MARS'TAKİ NUMUNELERİ GETİRMENİN MALİYETİ 11 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR
Teklifler, orijinal Mars Numune Dönüşü programına alternatifler sunuyor. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından tasarlanan ilk plan, bağımsız bir inceleme kurulunun 11 milyar dolara kadar mal olabileceğini öngörmesinin ardından hantal bulundu.
NASA Yöneticisi Bill Nelson Salı günü yaptığı açıklamada, kurulun değerlendirmesinin örneklerin beklenen dönüş tarihini 2031'den 2040'a çektiğini ve bunun "kabul edilemez" bir gecikme olduğunu yineledi. Nelson Salı günü düzenlediği basın toplantısında, ajansın 2026'nın ikinci yarısına kadar karmaşıklığı, maliyeti ve görev süresini azaltmayı amaçlayan yeni önerilen stratejiler arasında karar vereceğini duyurdu.
PERSVERANCE KEŞİF ARACI 2021 YILINDA MARS'TA GÖREVE BAŞLADI
ESA ve NASA'nın ortak Mars Örnek Dönüşü görevinin başı bir süredir dertte. Görevin kendisi Şubat 2021'de Perseverance keşif aracının konuşlandırılmasıyla başladı.
Perseverance'ın devam eden görevinin bir parçası da Mars kayalarından ilginç örnekler toplamak. Bu örnekler şu anda Mars yüzeyindeki kutularda, daha sonra başka bir görev tarafından toplanmak ve Dünya'ya geri gönderilmek üzere bırakılmış durumda.
Ancak, insanlığın Dünya dışındaki yaşam potansiyeline ilişkin en büyük sorularından birine yanıt olabilecek bu örnekleri Dünya'ya geri getirmek karmaşık bir süreç. Programın hem orijinal hem de yeni mimarisi, Mars'a iniş yapmak ve önbelleği gezegenimize geri taşımak için kullanılacak birden fazla uzay aracını içeriyor.
MARS'A İNİŞ İÇİN İKİ SEÇENEK BELİRLENDİ
Nisan ayında NASA, çeşitli merkezlerinden ve endüstri ortaklarından numunelerin Dünya'ya daha düzenli ve uygun maliyetli bir şekilde geri getirilmesi için yeni planlar yapmalarını istedi. Ajansın Mars Örnek Dönüşü Stratejik İnceleme ekibi 11 çalışmayı değerlendirerek NASA'ya tavsiyelerde bulundu ve bu tavsiyeler daha sonra yönetim tarafından daha da geliştirildi.
NASA'nın Bilim Misyonu Direktörlüğü yönetici yardımcısı Dr. Nicky Fox, "İki yeni iniş seçeneğini araştırıyoruz" dedi. "Bunlardan biri daha önce Perseverance ve Curiosity (keşif araçlarını) Mars'a indirmek için kullanılan teknolojiden yararlanmak. Diğeri ise endüstrinin sunduğu seçeneklerden yararlanmak. İlk seçenek, halen Mars'ı keşfeden iki keşif aracının giriş inişi ve inişi için kullanılan gökyüzü vinci yöntemine dayanacaktır." dedi.
Nelson, ikincisinin ise SpaceX ve Blue Origin gibi şirketlerin tasarımları gibi bir "ağır yük aracı" iniş aracını Mars'a ulaştırmak için yeni ticari yeteneklerden ve ortaklardan yararlanacağını söyledi. Mars uzun zamandır iniş araçları için bir zorluk teşkil ediyor, çünkü ince atmosferi, koruyucu bir ısı kalkanına sahip bir dış yapı içinde sıkışmamış bir uzay aracını yakacak kadar kalın.
MÜMKÜN OLDUĞUNCA HIZLI GETİRİLECEK
Nelson, yeni önerilen stratejilerin, numuneleri 2035 gibi erken bir tarihte ya da 2039 gibi geç bir tarihte Dünya'ya geri getirme potansiyeli sunduğunu ve maliyetlerin 5,5 milyar ila 7,7 milyar dolar arasında değiştiğini söyledi.
Nelson, "İleriye dönük iki potansiyel yolu takip etmek, NASA'nın bu örnekleri Mars'tan önceki plana kıyasla önemli maliyet ve program tasarrufuyla geri getirebilmesini sağlayacaktır" dedi. "Bu örnekler Mars'ı, evrenimizi ve nihayetinde kendimizi anlama biçimimizi değiştirme potansiyeline sahip."
MARS'TAKİ ÖRNEKLER DÜNYAYA NASIL ULAŞTIRILACAK?
Her iki seçenek de orijinal plandan daha aerodinamik olsa da, her ikisi de Mars yüzeyine bir Mars Yükseliş Aracı indirilmesini gerektiren benzer bir mimari içeriyor.
Bu araç Perseverance tarafından toplanan örneklerle yüklenecek ve ardından havalanarak Mars'ın yörüngesindeki ESA'nın Dünya Dönüş Yörünge Aracı ile buluşacak.
Fox, daha sonra yörünge aracının Dünya'ya geri döneceğini ve Bennu asteroidinden gelen kaya ve tozların OSIRIS-REX misyonu tarafından teslim edilmesine benzer şekilde örnek kapsülünü bırakacağını söyledi.
NUMUNELER DOĞRUDAN DÜNYAYA ULAŞTIRILACAK!
Nelson, örneğin NASA'nın numuneleri Ay'ın yörüngesine yerleştirmek yerine doğrudan Dünya'ya geri göndermeyi tercih ettiğini, bunun için de başka bir aracın gidip numuneleri almasının gerekeceğini söyledi.
Fox, her iki seçenek arasındaki en büyük farkın iniş mekanizması olacağını söyledi. Her iki strateji için de Mars'a inecek platform, Mars Yükseliş Aracı'nın daha önce planlanandan daha küçük bir versiyonunu taşıyacak ve platformun güneş panelleri, Mars'taki toz fırtınaları sırasında bile güç ve ısı sağlayabilecek bir sistemle değiştirilecek.
Fox, bu sayede numunelerin Dünya'ya daha erken gönderilebileceğini söyledi. Fox, "30 numunenin tamamını 2040'tan önce ve 11 milyar dolardan daha az bir maliyetle gönderebileceğimize çok eminiz" dedi.