Türkiye kolları sıvadı! Şimşek-1'de tarih belli oldu

Türkiye yeryüzünün 350-550 kilometre yüksekliğindeki yakın yörüngede (LEO) global oyuncu olmak için kolları sıvadı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.07.2025 09:26 GÜNCELLEME 27.07.2025 09:45 TEKNOLOJİ
Türkiye kolları sıvadı! Şimşek-1'de tarih belli oldu

Takım uydu çalışmalarının yaygınlaştırılması için Savunma Sanayii Başkanlığı ve Sanayi Bakanlığı tarafından özel sektör temsilcileri desteklenirken, Türk mühendisler tarafından bugüne kadar 30 yakın yörünge uydusu yapılarak uzaya fırlatıldı.

Türksat mevcutta 6 haberleşme uydusu ile jeostatik ekvatoral yörüngede (GEO) hakimiyetini sürdürüyor. Yeni uyduları uzaya fırlatacak yerli fırlatma istasyonu Şimşek-1'in çalışmalarına da başlanıldı.



Asgari 400 kg ağırlığındaki uyduları, yüksekliği en az 550 km olan alçak dünya yörüngesine yerleştirebilecek kapasitedeki Şimşek-1 uydu fırlatma sisteminin, ilk fırlatma testi 2027'de yapılacak.

1500 kilogram ağırlığındaki uyduları, 700 kilometre irtifadaki güneş eşzamanlı yörüngeye yerleştirmek üzere kavramsal tasarım faaliyetleri devam eden Şimşek-2 uydu fırlatma sisteminin geliştirilmesi ve test edilmesi ise bu yıl sonuna kadar projelendirilecek.

KAYNAK : Sabah
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR