Türkiye ile anlaştılar: Milyarlarca Euroluk bütçe ayrıldı! Avrupa’nın en büyüğü geliyor

Bakan Kacır ve İtalyan Bakan Urso Ankara'da buluştu. Baykar ve Piaggio Aerospace ortaklığıyla Avrupa’nın en büyük İHA üretim platformu kuruluyor. İki ülke savunma ve uzay alanında stratejik yol haritası belirleyerek dev iş birliğini duyurdu

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2026 15:48 GÜNCELLEME 24.03.2026 16:14 TEKNOLOJİ
Türkiye ile anlaştılar: Milyarlarca Euroluk bütçe ayrıldı! Avrupa’nın en büyüğü geliyor

Bakan Kacır ile bir araya gelen İtalya İşletmeler Bakanı Urso, tarihi iş birliğini duyurdu. Baykar ve Piaggio Aerospace ortaklığı üzerine konuşan Urso, Türkiye ile birlikte Avrupa’nın en geniş drone üretim platformunun hayata geçirildiğini açıkladı

İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso, ayağının tozuyla Ankara’ya inerek Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile masaya oturdu. İki bakan arasındaki bir yıl içindeki üçüncü görüşme, Türkiye ve İtalya arasındaki sanayi diyaloğunun ulaştığı en yüksek seviyeyi teyit etti.

Görüşmede savunma, uzay ve enerji alanındaki kritik başlıklar karara bağlandı.

"AVRUPA'DA EN BÜYÜK İHA MERKEZLİ EN BÜYÜK GÜÇ OLACAĞIZ"

Görüşme sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan İtalyan Bakan Urso, Türkiye ile kurulan ortaklığın stratejik öneminden bahsederek şunları söyledi:

"İtalya ile Türkiye arasındaki sağlamlaşan endüstriyel ilişkiler, Piaggio Aerospace ile Baykar arasındaki iş birliği gibi somut ortaklıklara dayanmaktadır. Bu iş birliği, Avrupa'nın en geniş drone üretim platformunu hayata geçirmiştir. Türkiye ile birlikte Avrupa'da en büyük İHA merkezli en büyük güç olacağız"

Öte yandan Bakan Urso, görüşmenin başında Katar’da meydana gelen ve Türk askeri personelinin hayatını kaybettiği trajik uçak kazası nedeniyle İtalyan Hükümeti adına derin taziyelerini iletti.

BAKANLAR GÖREV GÜCÜ" İLK TOPLANTISINI BUGÜN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin geçtiğimiz Nisan ayında üzerinde mutabık kaldıkları "Bakanlar Görev Gücü" ilk toplantısını bugün yapacak. 2025 yılında 29 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşan iki ülke, savunma ve sanayideki bu entegrasyonu yeni yatırımlarla taçlandıracak.

İki ülkenin kurumsal heyetleri, savunma ve uzay alanında ortak bir operasyonel yol haritası belirlemek üzere bir araya gelecek.

İtalyan savunma dergisi RID'e göre, İtalya’nın “DPP 2025–2027 Çok Yıllı Savunma Programlama Belgesi” kapsamında insansız sistemler için 3,2 milyar euro bütçe ayrıldı. Bunun 2,9 milyar eurosu hava platformlarına, 300 milyon eurosu deniz sistemlerine yönlendiriliyor. Belgede, İtalyan Hava Kuvvetleri’nin yeni silahlı insansız hava araçları (SİHA) programı için 2,4 milyar euroluk bir kaynak öngörülüyor.

Savunma analisti Tommaso Massa programın ölçeğinin Leonardo–Baykar Aerospace (LBA) Systems ortaklığını da kapsayabilecek nitelikte olduğunu yazdı. Plan, İtalya’nın altıncı nesil savaş uçağı projeleriyle entegre “kanat arkadaşı” sistemlerini ve çok rollü insansız hava platformlarını içeriyor.

Projenin, ReArm Europe girişimi kapsamında yürütülen otonom sistem yatırımlarına entegre edilmesi halinde, iki NATO üyesi ülkenin sanayi ekosistemleri arasında doğrudan bir köprü kurulabilecek.

KAYNAK : FİNANSIN GÜNDEMİ | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR