Uzaydan muhteşem bir görüntü

Bu muhteşem derin alanlı uzay görüntüsü, yerini bir üst modele bırakmaya hazırlanan Hubble uzay teleskopunun 2 numaralı kamerası WFPC2 tarafından dünyaya gönderilen son uzay fotoğrafı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.05.2009 08:01 GÜNCELLEME 12.05.2009 08:01 TEKNOLOJİ
Uzaydan muhteşem bir görüntü

Hubble Uzay Teleskopu’nun 2 nolu Geniş Alan Kamerası (WFPC2), yerini bir üst modeline bırakmadan önce son uzay fotoğrafını 4 Mayıs 2009 tarihinde yeryüzüne gönderdi.  

Haber 7'nin NASA kaynaklarından edindiği bilgilere göre  fotoğrafta kaşif çek Astronom Luboš Kohoutek tarafından keşfedilen Kohoutek Bulutsusu ya da bilimsel adıyla K 4-55  olarak adlandırılan gezegimsi cisim yer alıyor.  K 4-55 dünyadan tam 4600 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Kuğu (Cygnus) Takım Yıldızı içerisinde yer alıyor.

Gezegenimsi bulutsular, maksimum iriliğe ulaşmış  bir yıldızın patladıktan sonra ölü dış yüzeyinin uzaydaki hali. Merkezindeki sıcaklık ve Ultraviyole ışınlarının sağladığı parlaklık yıldızın çevresindeki gazı aydınlattığı için bu görüntü ortaya çıkıyor. Hubble Uzay Teleskopu daha önce  Yengeç Bulutsusu ve Comet P / ayakkabıcı Levy gibi cisimlerin fotoğraflarını dünyaya göndermişti.  Resimdeki yeşil renk hidrojeni, mavi renk oksijen gazını, kırmızı renk ise azotu gösteriyor.

16 yıldır Güneş Sistemi ve dışındaki pek çok cismin görüntülerini dünyaya gönderen  WFPC2,  STS-125  görevi kapsamında yerini Geniş Alan Kamerası 3′e bırakacak. 1993 yılında başalayan görevi önünmüzdeki günlerde bitecek olan  WFPC2′nin hafızalardan silinmeyen ünlü bir başka resmi de Shoemaker-Levy 9 Kuyruklu Yıldızının Jüpiter’e çarpma anı görüntüsüydü.

Fotoğrafın büyük ebatlı hali ve Jüpiter ile kuyruklu yıldızın çarpışma görüntülerini fotogalerimizde bulabilirsiniz...

(Haber 7)