Bilim adamlarından farelere konuşma geni
Bilim adamları insan DNA'sındaki konuşma geni olarak bilinen FOXP2'yi farelere yerleştirerek, iletişimlerindeki değişiklikleri tespit etmeyi başardı.
ABONE OLCell dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü araştırmacısı Wolfgang Enard, farelerin DNA'sına yüklenen insan geniyle farelerde iletişim aracı olan ses renginde ve beynin çalışma yönteminde değişiklikler saptadı.
Araştırmada, FOXP2 yüklenerek genetik değişime uğrayan farelerin beyin sinir bağlantılarında ve yeni doğmuş farelerin annesinden ayrıyken ultrasonik (ses ötesi) düzeyde çıkardıkları "cıyaklama" sesi de dahil seslerinde önemli değişikler gözlemlendi.
Farelerin sesli iletişiminin henüz yeterli araştırılmaması nedeniyle FOXP2 geninin farelerde yaptığı değişimlerin tümünün saptanmasının zor olduğunu vurgulayan araştırmacılar, bu genin farede dudak kasları, akciğerleri, gırtlak ve dil kontrolü sağladığını tahmin ediyor.
FOXP2 geninin insanın konuşma işlevinden sorumlu olduğu, İngiltere'de 1998 yılında, konuşma bozukluğu bulunan İngiliz aile üyelerinin muayenesi sırasında keşfedilmişti. İngiliz ailenin bireylerinin konuşma ve anlamada güçlük çekmesine taşıdıkları FOXP2 geninin anormal versiyonlarının neden olduğu anlaşılmıştı.