Telefonda yankı var, beni dinliyorlar mı?
Telefonda 'dinleniliyorum' hissine kapılıp paranoyak bir toplum olup çıkıverdik... Konuşurken karşılaştığımız bazı durumlar dinlenme anlamına mı geliyor? Telefonda ses yankılanması nedir? İşte o soruların cevapları.
ABONE OLOkurlarımızdan en çok gelen soru ve görüş, TİB’in ‘dinleniyor muyum’ sorusuna yanıt verip vermediği yönündeydi. TİB Başkanı Fethi Şimşek, bu soruya yanıt vermek yerine ilgili mevzuatı içeren bir yanıt gönderdiklerini belirtti. Şimşek, bunun gerekçesini şöyle anlattı:
“Biz dinlenen birine soruşturmanın gizliliği nedeniyle ‘dinleniyorsun’ diyemeyiz.” Okurlarımızdan gelen diğer sorular ve yanıtları şöyle:
Kamunun kritik kurumlarında çalışma hakkı kazananlar için yapılan güvenlik soruşturmalarında dinleme yapılıyor mu?
CMK’nın ilgili maddelerinde dinleme ve teknik takip tedbiri sadece yasada belirtildiği şekilde adli soruşturmalarda ve terörle ve örgütlü suçlarla mücadele amaçlı olarak uygulanıyor. Yasal olarak bu konuda dinleme yapılması mümkün değil. Ancak MİT’in ve Genelkurmay’ın geçmişte güvenlik soruşturmalarında bu tür yollara başvurduğu, mülakatlar sırasında adaylara sorulan sorulardan ortaya çıkmıştı.
Ses yankılanıyorsa telefon dinleniliyor mu?
İstanbul’dan yazan Ercan Arslan, cep telefonuyla görüşürken kendi sesini duyduğunu, bunun dinleme alameti olup olmağını soruyor. TİB’in verdiği bilgiye göre dinlemeler canlı canlı yapılmadığı için bunun dinleme emaresi olması mümkün değil. Ancak, bazı uzmanlar casus yazılımların benzer emarelerin olabileceği görüşünde.
Sözcüklere duyarlı dinleme yapılabiliyor mu?
Dinleyen görevlilerin bütün kayıtları dinlemediği, yapılan konuşmalar içinde tanımlanmış sözcükler kullanıldığında dinlemenin başladığına dair bilgi bir çeşit şehir efsanesi.
BlackBerry mesajları dinlenemiyor mu?
BlackBerry konusundaki haberimize yönelik en çok ‘bütün mesajlar mı dinlenemiyor’ sorusu geldi. Yanıt ‘hayır’. Çünkü dinlenemeyen sadece BlackBerry’lerin kendi aralarındaki yazışmalar dinlenemiyor.
Radikal