Şoför aklından geçirdi, otomobil hareket etti

Alman Bilim adamları düşünce gücüyle otomobili hareket ettirmeyi başaran bir sistem geliştirdi. Deneyde, aracı kullanan bilimadamının beyin dalgaları kullanıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.03.2011 11:35 GÜNCELLEME 01.03.2011 11:35 TEKNOLOJİ
Şoför aklından geçirdi, otomobil hareket etti

Almanya’da Berlin Serbest Üniversitesi’nden bilimadamları düşünceyle kontrol edilen otomobil sistemi üretti. Deneyde, aracı kullanan bilimadamının beyin dalgalarını algılayan kulaklığa benzer bir cihaz ve bu cihazın ilettiği düşünceleri otomobili hareket ettirecek komutlara dönüştüren bir bilgisayar kullanıldı.

Deneyden önce sürücüden, aklında dört farklı yöne hareket eden bir küpü canlandırması istendi. Daha sonra küpün dört farklı yöndeki hareketleri de ‘sola dön’, ‘sağa dön’, ‘hızlan’ ve ‘fren yap’ şeklindeki dört ayrı komuta dönüştürüldü.

Komutları algılayan bilgisayar, mesajları yorumlayıp hareket komutlarına çevirdi. Bilimadamları, beyin dalgalarını algılayan cihaz ile aracın gaz, fren ve direksiyonu arasında elektronik bağlantı kurunca sistem tamamlandı ve araç beyin dalgalarıyla hareket ettirildi. Araştırmacılara göre, düşünce kontrollü araçlar günümüzde sadece deney amaçlı kullanılabilir.

Bu teknolojinin, kol ve bacakları felçli olup zihinsel problemi bulunmayan kişilerin araç kullanabilmesi için geliştirilmesi amaçlanıyor. Düşünce kontrollü aracı geliştiren ekip, daha önce gözle ve cep telefonuyla kontrol edilebilen araç sistemleri geliştirmişti.

Milliyet