Graham Bell'in gölgesinde kalan mucit
Sırp Nikola Tesla dünyanın ilk telefonu için patent dairesine "birkaç saat gecikmeyle" giderken, dünya genelinde telefonun esas mucidi olarak bilinen A. Graham Bell patent işlemlerini tamamlamıştı.
ABONE OLABD'de 130 yıl önce, en azından elektronik dünyasında tarihin en büyük mucitlerinden biri olan Hırvatistan doğumlu Sırp Nikola Tesla (1856-1943) dünyanın ilk telefonu için patent dairesine "birkaç saat gecikmeyle" giderken, dünya genelinde telefonun esas mucidi olarak bilinen Alexander Graham Bell (1847-1922) patent işlemlerini tamamlamıştı.
Bell'in "ilk telefon konuşmaları", başkent Washington'un 165 yıllık Smithson Enstitüsü Müzesi'nde dün bir kez daha dinlendi.
Bell'in sevgilisi Alessandra Lolita Oswaldo'nun baş harflerini kullanarak ilk telefonu açtığında söylediği "ALO", bugün de kullanılıyor.
ABD Senatosu-Temsilciler Meclisi Kongre'nin California, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'na kaydettirdiği ilk telefon konuşmasının temiz kaydında "Bir-İki-Üç" sesiyle Shakespeare'in Hamlet adlı eserinde yer alan kendi kendine konuşmasının taklidi yer alıyor.
Bell, Washington'da daha o devirde ilk telefonda ilk "kablosuz" mesajı "ışın demetinin üzerine yükleyip" gönderdi.
-Tesla-
"Dünyanın en büyük sessiz mucidi" olan Tesla'nın, bugün kullanılan elektronik cihazların bir çoğuyla bağlantılı icat girişimi bulunuyor.
Elektrik ampulünün mucidi Thomas Alva Edison'la (1847-1931) doğru akıma karşı alternatif akımının büyük öncüsü olan Nikola Tesla, okul kitaplarında da fazla anlatılmadığı için belki de tarihin "en görmezden gelinen" mucitlerinin başında yer alıyor.
Tesla'nın 700 icadı tam anlamıyla hayata geçseydi bugün dünyada belki "iklim değişimi sorunu" dahi olmayacak, en azından tüm yerleşim yerleri merkezi sistemle ve ücretsiz olarak aydınlatılabilecekti.
-Marconi'nin Tesla'dan alıntısı-
İtalyan mühendis Guglielma Marconi (1874-1937), dünyada ilk radyo buluşunu tamamen Tesla'nın patentinden yararlanarak ortaya çıkardı.
ABD Kongresi yine Tesla'dan muazzam bilgi alan İtalyan Antonio Meucci'yi (1808-1889) "resmen" telefonun mucidi diye tanıdı.
Aynen Mahatma Gandi'de olduğu gibi Norveç-İsveç'teki Nobel seçici kurulları da , Tesla'yı hiç mi hiç görmedi.
Tesla, bugün bilim dünyasında adı Edison veya Bell kadar bilinmese de 700 patentle gelmiş geçmiş en büyük mucitlerden biri, hatta birincisi kabul edilebiliyor.
Tesla sayesinde geceleri ışıl ışıl aydınlanan kentlerde yaşıyor; radyo, telsiz, elektrik motorları, uzaktan kontrollü elektrik sistemleri, lazer teknolojisi, floresan lamba ve onun öncülük ettiği daha birçok teknoloji günlük hayatta kullanılıyor.
Bugün pek çok fizik-elektrik mühendisinin Nikola Tesla ile ilgili bildikleri, soyadının manyetik alan birimi olduğu.
Günümüzde ancak Bell'le anılabilen Tesla için bugün Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da müze bulunuyor. Belgrad Uluslararası Havalimanı'nın adı "Nikola Tesla". Tesla'nın anlamı ise, Yunanca Thessaloniki'den "Selanik".