Bu sarımsağı toplayanlara 244 bin lira ceza kesilecek

Endemik bir tür olan Tunceli sarımsağını toplayan ya da satanlara 244 bin 315 lira ceza kesilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 22.07.2023 11:59 GÜNCELLEME 22.07.2023 12:28 ÜLKE'DE BUGÜN
Bu sarımsağı toplayanlara 244 bin lira ceza kesilecek

Yetkililer, Munzur dağları başta olmak üzere Ovacık, Pülümür, Hozat ve Pertek’te doğada kendiliğinden yetişen Tunceli sarımsağını (Alium Tuncelianum), toplayan ya da satanlara ağır idari ve adli cezalar kesileceği uyarısında bulundu. 2872 sayılı Çevre Kanununun 9. maddesi “f” bendine atıfta bulunan yetkililer, ilgili maddenin biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunmasının esas olduğunu, mevzuata aykırı biçimde ticarete konu edilmelerini yasakladığına vurgu yaptı.

Tohumları, ağustos ayında olgunlaşan sarımsağın, özellikle çiçeklenme döneminde sökülmesinin neslini tehlikeye düşürdüğünü kaydeden yetkililer, Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabında yer alan Tunceli sarımsağının tek dişli yapısı, aroması ve kokusu ile nadir bulunan endemik türler arasında bulunduğunu ifade ediyor.

Sarımsağı toplayanlara Çevre Kanunun ilgili maddesi gereği 244 bin 315 lira idari para cezası kesiliyor.

KAYNAK : İHA
Furkan Uyar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Furkan Uyar

Editör Hakkında

1984 yılında Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesinin Halkla İlişkiler ve İşletme bölümlerinden mezun oldu. 2004 yılında televizyon sektöründe çalışma hayatına başladı. 2012 yılında giriş yaptığı internet haber editörlüğüne Haber7.com'da devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR