Gümüşhane'nin 40 yıllık rüyası gerçek oluyor

Kelkit Ovası'nda tarım arazilerini suya kavuşturacak olan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Gümüşhane'nin 40 yıllık rüyası Sadak Barajı'nda su tutulduğu belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2013 11:04 GÜNCELLEME 26.10.2013 11:04 Türkiye Ekonomisi
Gümüşhane'nin 40 yıllık rüyası gerçek oluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, tam olarak dolduğunda rezervuarında 24,5 milyon metreküp su depolanacak olan Sadak Barajı ile 75 bin dekar tarım arazisinin modern sulama yöntemleriyle sulanacağını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Kelkit Ovası'nda tarım arazilerini suya kavuşturacak olan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Gümüşhane'nin 40 yıllık rüyası Sadak Barajı'nda su tutulduğu belirtildi.

Yukarı Kelkit Projesi kapsamında inşa edilen Sadak Barajı'nın, Yeşilırmak'ın ana kollarından biri olan Kelkit Çayı havzasında bulunduğu ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Temelden yüksekliği 47,5 metre, gövde dolgu hacmi ise 2,2 milyon metreküp olan baraj, kil ve çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde inşa edildi. 14 Mart 2011 tarihinde inşaatına başlanılan Sadak Barajı'nın bitiş tarihi 26 Haziran 2014 olarak belirlenmişti. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun firma yetkilileri ile yaptığı pazarlık sonucu bitiş tarihi 6 ay geriye çekilerek 26 Aralık 2013 olarak tespit edildi. Baraj bu tarihten de önce tamamlanarak rekor sayılabilecek bir sürede bitirildi ve su tutma işlemi gerçekleştirildi."

Bölgede istihdam artışı sağlanacak

Sadak Barajı ile bölgede istihdam artışı sağlanacağına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tam olarak dolduğunda rezervuarında 24,5 milyon metreküp su depolanacak olan Sadak Barajı ile 75 bin dekar tarım arazisi modern sulama yöntemleriyle sulanacak. Yörede istihdam artışı sağlayarak, işsizliği azaltacak proje dekar başına 237 lira net gelir artışı sağlayacak. Baraj, Nisan 2014'de maksimum seviyeye ulaşacak. Üç yıldan daha kısa sürede tamamlanan Sadak Barajı, Kürtün, Torul, Koruluk ve Köse barajlarından sonra Gümüşhane'nin 5. büyük barajı oldu. Su tutulma tarihinden itibaren Sadak Barajı'nın ortalama akımlara göre yaklaşık 6 ay gibi bir sürede dolması ve nisan ayı itibarıyla da maksimum su seviyesine ulaşması bekleniyor."

KAYNAK : AA