Çırak sıkıntısı eğitim ile çözülecek

Milli Eğitim Bakanlığı zorunlu eğitimle azalan çırak sayısını yükseltmek için harekete geçti.

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2016 09:50 GÜNCELLEME 04.05.2016 09:50 Türkiye Ekonomisi
Çırak sıkıntısı eğitim ile çözülecek

Çırak sayısı, değişen toplum düzeni ve son yıllarda yapılan düzenlemeler nedeniyle alarm vermeye başladı. Esnaf çıraksız kalınca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) devreye girdi. MEB, toplumdaki negatif çıraklık eğitimi algısını değiştirerek düzenlenecek çalıştaylarda yeni stratejiler üretecek.

SAYI GİDEREK AZALDI

2012 yılında 4+4+4 olarak formüle edilen 12 yıllık kademeli ve zorunlu eğitim sistemini uygulamaya koyan bakanlık, bütün öğrencilerin liseye gitmelerini zorunlu hale getirmiş, bu nedenle da çıraklık eğitimi geri plana düşmüştü. Birçok ailenin "Biz okuyamadık, bari çocuğumuz okusun" mantığıyla çocuğunu bir esnafın yanına vermek istememesi de bu duruma eklenince çıraklık eğitimi alan öğrenci sayısında ciddi düşüş yaşandı. Türkiye genelinde 125 bini bulan çırak öğrenci sayısının 77 bine kadar gerilediği belirlendi.

ALGI DEĞİŞTİRİLECEK

Bakanlık yetkilileri, sektörün ihtiyaç duyduğu elemanların yetiştirilmesi amacıyla çıraklık eğitimine daha da önem verilmesi gerektiğini tespit etti. Ancak, çıraklığa karşı toplumda var olan negatif algının değiştirilmesi amacıyla yeni stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Yetkililer, bakanlık teşkilatı, mesleki eğitim merkezi ve turizm eğitim merkezi idarecileriyle düzenlenecek olan çalıştaylarda bu konularda yeni stratejiler üretileceğini ifade etti.

ZORUNLU OLDU

Sorunun çözümü için iki aydır bölgeleri gezerek esnaf ve sanatkârla bir araya geldiklerini dile getiren Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığını belirtti.

ÇIRAKLAR ANLAŞMA İMZALAYACAK

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla çırak sayısında büyük kayıp yaşandığını kaydeden Gülay, "Toplantılarımızın sonunda çıraklık eğitiminin zorunlu olmasına karar verdik ve çıraklık eğitim merkezlerini zorunlu eğitim kapsamına aldık. 8. sınıfı tamamladıktan sonra çocuğumuz tercihlerini yapacak. Açık lise yerine çıraklık eğitim merkezlerini tercih edecek. Anlaştığı sektörle sözleşmesini imzaladıktan sonra haftada bir gün çıraklık eğitim merkezine, 5 gün de işte çalışacak" dedi.

KAYNAK : Sabah