Elektrikte yeni fırsat

Elektrik sektöründe yeni yatırımların yapılması için önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 13.06.2017 09:41 GÜNCELLEME 13.06.2017 09:41 Türkiye Ekonomisi
Elektrikte yeni fırsat

Önlisans veya üretim lisansı alınmış ancak hayata geçirememiş yatırımlar için verilen teminatlar 27 Temmuz 2017'ye kadar EPDK’ya yatırımı sonlandırma bildirimi yapılması halinde iade edilecek. Bu teminat tutarının 200 milyon lirayı bulabileceği belirtilirken, sektöre büyük ivme kazandıracak değişiklikle hem 127 atıl projenin sektörü tıkaması önlenecek, hem de yeni yatırımcının önü açılacak..

Buna göre, 27 Mayıs tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kanun değişikliği ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında önlisans ve üretim lisansı almış ancak yatırımını gerçekleştirememiş kişilere lisans başvurularını sonlandırma talebinde bulunmaları halinde teminatının iadesi imkanı geldi.

PROJELERİN ALBENİSİ AZALDI

EPDK yetkilileri önlisans veya üretim lisansı alınmış yahut lisans başvurusu yapılmış bazı projelerin gerçekleştirilmesinde çevresel sorunlar ve hukuki ihtilaflar sebebiyle zorluklar bulunduğunu belirtti. Ayrıca, düşük elektrik fiyatları sebebiyle bazı projelerin ekonomik olmaktan çıktığı ve bu projelerin kaynak israfına yol açabildiğine dikkat çektiler.

YENİ YATIRIMLARI TIKIYOR

Öte yandan, hukuki, çevresel veya ekonomik zorluklar sebebiyle fizibıl olmaktan çıkan bu projelerin halihazırda bağlanabilir kapasitelerin kullanılmasını da engellediğini kaydeden yetkililer, "Bu durum ise bir kısım elektrik üretim kaynaklarının yatırıma dönüşmesini engelleyerek veya geciktirerek ülkemiz ve sektörümüzün zararına sonuç üretmektedir. Oysa söz konusu projelerin sonlandırılması halinde, yapılamayan diğer enerji projelerini hayata geçirebilecek yeni yatırımcılara tahsisi mümkün hale gelebilecek" diye konuştu.

EPDK yetkililerinin verdiği bilgiye göre; tamamı için başvuru yapılması halinde HES, RES ve termik santrallerde 127 adet elektrik üretim projesinin lisansı devredilip yeniden ihaleye çıkarılabilecek.

200 MİLYON LİRA TEMİNAT

Toplam 15 bin megavatlık söz konusu 127 adet projeye karşılık gelen teminat tutarının ise 199 milyon 815 bin TL olarak hesaplanıyor. Kanun değişikliği ile lisans ya da önlisansını sonlandırmak isteyenlerin en geç 27 Temmuz 2017'ye kadar Kuruma sonlandırma başvurusu yapmaları halinde teminat mektubu iade edilecek.

KAYNAK : Yeni Şafak