İBB: Kayıtlar ses içermemektedir

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bazı basın organlarında kamuoyunu yanlış bilgilendirilen 'iTaksi' uygulamasıyla ilgili açıklama yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.07.2017 01:40 GÜNCELLEME 22.07.2017 01:40 Türkiye Ekonomisi
İBB: Kayıtlar ses içermemektedir

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü tarafından emniyet ve asayiş kapsamında yürürlüğe aldığı ve bazı basın organlarında kamuoyunu yanlış bilgilendirilen 'iTaksi' uygulamasıyla ilgili açıklama yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) vatandaşların taksi ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamayı, yollarda boşta giden taksi sayısını azaltmayı, taksilerin etkin ve verimli kullanımını sağlamayı amaçlayan "iTaksi" projesini hayata geçiriyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait ‘İTaksi’ uygulaması ile taksiler ses ve görüntü kaydı almaya başlıyor. İBB, başta terör olayları olmak üzere, taksici cinayetleri gibi meydana gelen adli olayların araştırılması konusunda önemli bilgiler sunacak olan ‘İTaksi’ uygulaması hakkında bazı asılsız haberler çıkması üzerine açıklamada bulunarak kamuoyunun merak ettiği soruları cevapladı.

İşte Taksilerde uygulanacak olan kamera ve ses kaydı hakkında merak edilenler...

İTaksi uygulaması hangi tarihte hizmet vermeye başlayacaktır?

Pek çok akıllı telefon kullanıcısının uygulamanın ne zaman aktif olacağına ilişkin açıklama yapan İBB, Ağustos ayında mobil mağazalarda yerina alacağını duyurdu. Yapılan açıklamada 'İtaksi aplikasyonunun etkin bir taksi çağırma aplikasyonu olarak kullanılabilmesi için, kent içerisinde belirli oranda taksilerde montajının yapılmış olması gerekmektedir. Sokaklarda da gördüğünüz gibi iTaksi montajı büyük bir hızla devam etmektedir. Planlanan iş takvimine göre Ağustos ayı içerisinde iTaksi uygulaması Android Play Store ve İOS için App Store larda yerini alarak İstanbulluların hizmetine sunulacaktır' ifadeleri kullanıldı.

GÖRÜNTÜLER 3. KİŞİLERİN ERİŞİMİNE KAPALI VE KRİPTOLU OLARAK KAYIT ALTINA ALINMAKTADIR

İBB basında bazı haber organlarının uygulamaya ilişkin ayrıntıları yanlış aktardığını ve konuyu çarpıttığını belirtti. Yapılan açıklamada 'Taksilerin kamusal taşımacılık hizmetini yürüten birer toplu taşıma aracı olduğu ve söz konusu araçların kentsel mekânda suça ilişkin bir kör nokta oluşturmaması önem arz etmektedir. Bununla birlikte söz konusu kamera kayıtları uzaktan izleme amaçlı değil, adli hadiseler veya panik butonuna basılması durumunda ancak emniyet mensupları ve adli soruşturma kapsamında erişilebilir haldedir.  Bu kayıtlar 3. Kişilerin erişimine tamamen kapalı olarak araç içerisindeki cihazda kriptolu olarak kayıt edilmektedir

YAPILAN KAYITLAR SES İÇERMEMEKTEDİR

Şoför tarafından Panik Butonuna 3 kez ardı ardına veya 3 saniye süresince kesintisiz basıldığı anda ilgili emniyet birimine canlı olarak görüntüler yollanmaya başlanır. Emniyet birimi tarafından bu görüntüler anında değerlendirilir ve gerekli süreç başlatılır' denildi.

TAKSİLERDE KAYIT YAPILMASI YASAL MI?

Yasal olmadığı iddia edilen kayıt sistemine ilişkin yapılan açıklamada terör olaylarını engellemek ve suçluların daha hızlı yakalanabilmesi için başlatılan uygulamanın İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında başlatıldığı da vurgulandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan yazılı açıklamada '16.02.2017 tarihli İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesi ile; başta terör olayları olmak üzere, meydana gelen adli olayların araştırılması, delillere ve faillerine ilişkin bilgilere hızla ulaşılması ve nihai olarak suçların aydınlatılabilmesi amacıyla, şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan taksi, minibüs ve otobüs cinsi taşıtlarda en az yedi (7) gün süreyle kayıt yapabilen ön dış ve iç kamera ile kayıt cihazının bulundurulması ve aktif halde tutulmaları görevi büyükşehir belediyelerine verilmiştir.