Altın EFT'si yıl sonunda yürürlüğe giriyor

Takasbank Genel Müdürü Kayacık, "Altının EFT`si" denilebilecek kaydi altın transferi sisteminin yıl sonunda yürürlüğe gireceğini duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 23.08.2017 17:31 GÜNCELLEME 23.08.2017 20:26 Türkiye Ekonomisi
Altın EFT'si yıl sonunda yürürlüğe giriyor

Yastık altındaki altın tasarruflarının finansal sisteme kazandırılmasının üzerinde durulduğunu belirten Takasbank Genel Müdürü Kayacık, "altının EFT`si" denilebilecek kaydi altın transferi sisteminin yıl sonunda yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Takasbank Genel Müdürü Mahmut Kayacık, "altının  EFT'si" denilebilecek kaydi altın transferi sistemini bu yıl sonuna kadar  yürürlüğe sokabilmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Kayacık, Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde  geliştirdiği AA FinansHaberleri Terminali'nden canlı yayınlanan  Finans Masası'na konuk oldu.

Takasbank'ın 2015'te 216 milyon lira olan vergi öncesi karını 2016'da  kurum tarihinin en yüksek seviyesi olan 265 milyon liraya taşıdıklarını belirten  Kayacık, 2017'nin 7 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla  195 milyon liralık vergi öncesi kar  elde ettiklerini bildirdi.

Kayacık, bu yıl sonunda da vergi öncesi karda 300 milyon lira  seviyesini yakalamayı hedeflediklerini ifade etti.

Takasbank'ın 2015'te 7 milyar lira olan aktif büyüklüğünün 2016'da 8  milyar liraya, 2017'nin temmuz ayı sonu itibarıyla da 9,5 milyar liraya  ulaştığını aktaran Kayacık, "600 milyon liraödenmiş sermayemiz var. Toplam öz  kaynak büyüklüğümüz de 1,1 milyar lira seviyesine geldi. Mali yapıyı  güçlendirecek, karlılığımızı artıracak her türlü aksiyon ve işlemi yapmaya gayret  ediyoruz." diye konuştu.

"ALTIN EFT'SİNİ YIL SONUNDA YÜRÜRLÜĞE SOKACAĞIZ"

Takasbank'ın aracılık faaliyetlerine değinen Kayacık, araç mülkiyeti  ile satış bedeli olan nakdin eş anlı olarak güvenli bir ortamda el değiştirmesine  yönelik hizmet sunmayı amaçladıkları "taşıt takası" projesi için Gümrük ve  Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği ile temaslarının devam ettiğini  bildirdi.

Çek takası konusunda da altyapının nasıl olacağına yönelik Türkiye  Bankalar Birliği ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile müzakerelerinin  sürdüğünü anlatan Kayacık, kaydi altın transferinin de en fazla durdukları  çalışmalardan biri olduğunu vurguladı.

Hükümetin son dönemde yastık altındaki altın tasarruflarının finansal  sisteme kazandırılmasının üzerinde durduğunu hatırlatan Kayacık, "altının EFT'si"  denilebilecek kaydi altın transferi sisteminin, vatandaşın herhangi bir bankadaki  altınını diğer bir bankaya göndermesini sağlayacağını ve altına bir hareket  getireceğini ifade etti.

Kayacık, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin de bir  parçası olan kaydi altın transferi sistemine yönelik altyapının test aşamalarının  devam ettiğini belirterek, "Hedefimiz, yerli ve milli geliştirilmesi noktasında  hassas olduğumuz bu sistemi bu yıl sonuna kadar yürürlüğe sokabilmek." dedi.

Borsa İstanbul'un Yenibosna'da açılan kasasıyla birlikte altın saklama  kapasitesinin 1.600 tona ulaştığına dikkati çeken Kayacık, şöyle devam etti: "Merkez Bankamız da altının zorunlu karşılık olarak kabul edilmesi,  cevherden altını öncelikli alma hakkı gibi düzenlemelerle altına yönelik birçok  yeni politika değişikliği gösteriyor. Biz de bu çerçevede, bu kaydi altın  transfer sistemini Borsa İstanbul'un saklama kasalarında yapabilme noktasında, bu  projeyi onunla entegre edecek biçimde çalışıyoruz. Bu olduğu zaman son dönemdeki  altın tahvili, altına yönelik kira sertifikası, altına dayalı dijital para gibi  birçok projenin de bankacılık sistemine çok rahat entegrasyonu  sağlanabilecektir."

Mahmut Kayacık, şu anda kullanılan Tapu Takas sisteminin tanıtımına da  ağırlık vereceklerini söyledi.

KAYNAK : AA