Bitcoin’e kontrollü serbestlik formülü!

Ekonomi yönetimi, rekor üzerine rekor kıran dijital para birimi Bitcoin konusunda harekete geçti.

ABONE OL
GİRİŞ 29.11.2017 10:44 GÜNCELLEME 29.11.2017 10:44 Türkiye Ekonomisi
Bitcoin’e kontrollü serbestlik formülü!

Ekonomi yönetimi, rekor üzerine rekor kıran dijital para birimi Bitcoin konusunda harekete geçerken Başbakan Binali Yıldırım`a Meclis`ta konuyla ilgili yöneltilen soruya Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yanıt verdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Bitcoin ve benzeri uygulamalara ilişkin doğrudan herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını belirterek, "BDDK'nın da daha önce ifade ettiği gibi bu ve benzeri paralar elektronik para olmadığı için Özel Hizmetler ve Elektronik Para Kanunu'na tabi bulunmuyor" dedi. Çetinkaya sayısı 900'ü geçen dijital paraların finansal katkı sağlayabileceği mesajını verdi.

YASAL DÜZENLEME YOK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Merkez Bankası, Hazine, SPK'dan oluşan çalışma grubu, dijital para birimlerine ilişkin dünya uygulamaları ve yasal çerçeveyi gündemine aldı. Yaklaşık 900 sanal paranın pazar büyüklüğü 180 milyar doları geçerken, Bitcoin konusunda hükümetin bir çalışması olup olmadığı Meclis gündemine taşındı. Başbakan Binali Yıldırım'a "Bitcoin'in para birimi ya da hesaplama aracı olarak kabul edilip edilmediği"ne yönelik soruya Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yanıt verdi. Bitcoin ve benzeri paraların herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmediğini belirten Çetinkaya, "Karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri paralarla ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Diğer yandan BDDKtarafından 25 Kasım 2013'te yapılan açıklamayla Bitcoin ve benzeri paraların elektronik paraolmadıkları ve bu kapsamda 6493 sayılı yasaya tabi olmadıkları duyurulmuş bulunmaktadır" diye konuştu. Çetinkaya, önceki hafta bir konferansta yaptığı açıklamada da sanal paradüzenlenirse finansal istikrara katkı sağlayabileceğini belirtmişti.

DİYANET: BİTCOİN UYGUN DEĞİLDİR

Diyanet'e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı internet sitesinde vatandaşların sorularını yanıtladı. Bir vatandaş, Din İşleri'ne "Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?" diye sordu. Kurul, Bitcoin'in devlet tarafından tanınmaması nedeniyle alım ya da satımının uygun olmadığını söyledi.

ALTIN VE BORSANIN ÖNÜNE GEÇTİ

Bitcoin, altın, borsa ve emlak gibi yatırım araçlarının önüne geçerek 2017 yılında değerini yüzde 600'den fazla arttırdı. Sanal para arasında piyasa değeri 100 milyar doları geçen Bitcoin başı çekiyor. Merkez bankaları, bu paraların oluşumu ve büyümesi konusunda neler yapılacağını, ihraç yapılıp yapılmayacağını tartışmaya başladı. Türkiye'deki bankaların kayıtsız kalamayacağına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye'ye özgü bir modelin ortaya koyulması gerektiğini ifade ediyor. Uzmanlar, kontrollü bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirtiyor.

KAYNAK : Sabah