İş dünyasından bir taşeron uyarısı daha
Yıllardır tartışılan ve yüz binlerce kişiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesine ilişkin iş dünyasından peş peşe uyarılar gelmeye başladı.
ABONE OLCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı taşeron yasası gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Yaklaşık 1 milyon çalışanı ilgilendiren düzenleme ilgili iş dünyası da endişelerini dile getirmeye başladı. Öyle ki, taşeron düzenlemesiyle birlikte yaklaşık 17 bin şirket kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı ve en iyi tahminle 500 bin kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Hizmet Sektörü İşveren Sendikası Başkanı İbrahim Doğan Salman, firmaların bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceklerini bilmesi açısından kamunun biran önce hizmet alımlarını nasıl bir model üzerinde gerçekleştireceğini belirlemesi gerektiğini dile getirdi.
500 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK
İbrahim Doğan Salman, hizmet alımlarına yönelik istekli olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan 17 bin şirketin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade ederek, "Bu firmaların ticari yaşamı sonlanmasıyla birlikte en iyimser tahminle 500 bin kişi işsiz kalacak” uyarısında bulundu.
HASAR NASIL TELAFİ EDİLECEK?
Taşeron düzenlemesinin sadece çalışanlar üzerinden tartışılmaması gerektiğini dile getiren Salman, "Taşeron yasasıyla birlikte bu şirketler hasar alacaklar. Bu hasarın kamu tarafından nasıl telafi edileceğinin bilinmesi gerekiyor. Bu şirketlere belediye alacakları, banka kredileri borçları ve kendilerini farklı iş alanlarına yönlendirebilecekleri bir zaman ve imkan sağlanmalı. Bu nedenle borç ve yükümlülüklerinin ötelenmesi konusunda bir çalışma olmalı" dedi.
TÜRKİYE NASIL BİR MODEL KULLANACAK?
Türkiye’nin bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceğini merak ettiklerini de aktaran Salman, “Kamu bundan sonra hizmet alımlarını nasıl bir modelle gerçekleştireceğine karar vermeli. Bu konuda gelişmiş ülkelerdeki modeli mi uygulayacağız yoksa tamamen kamu personeli ile mi yapacağız. Bunun bir an önce belirlenmesi gerekiyor. Yani üyelerimiz bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceklerini bilmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.
YÜZDE 1-2 KAR MARJI İLE ÇALIŞIYORLAR
Bu alanda faaliyet gösteren firmaların yok sayılmaması gerektiğine vurgu yapan İbrahim Doğan Salman, Kamu İhale Kurumu'nun son 4-5 yıllık verilerine bakıldığında bu firmaların yüzde 1-2 kar marjı ile bu hizmet verdiklerini, dolayısıyla firmaların düşünüldüğü gibi maliyetleri artıran fonksiyonları bulunmadığına dikkat çekti. Salman, firmaların mevcut hizmetlerini minimum sayıdaki merkez personeli ile yaptıklarını aktararak, bu personel devlete geçtiğinde, bunların sevk ve idaresi için istihdam edilen personelin en az yüzde 10’u kadar bir personel alımı daha yapmak zorunda kalınacağını sözlerine ekledi.
KIDEM TAZMİNATLARINI KİM ÖDEYECEK?
Yasayla birlikte kadroya alınmayan bir kesimin ortaya çıkacağına da vurgu yapan Salman, kadroya alınacak ve alınmayacak personelin kıdem tazminatları vb haklarının nasıl verileceği netleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
BİR UYARI DA TOBB BAŞKANI'NDAN GELDİ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son günlerde gündemi oldukça meşgul eden taşeron düzenlemesine ilişikin olarak da "Taşeron işçilerin kadroya alınması sosyal anlamda olumlu bir adım ancak taşeron firmalar, bir anda tüm işlerini kaybetme noktasına geldi. Bunların banka borçları, çalışanları var. Ne olacakları, nasıl ayakta kalacakları belli değil. Bunlara bir alternatif, bir çıkış yolu sunulmalı" dedi.
TAŞERONA KADRO KHK İLE GELECEK
Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin düzenlemenin kanun yerine önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılması planlanıyor.