Uşak tarhanası tescil yolunda
SONER KILINÇ - Geleneksel yöntemlerle üretilen Uşak tarhanasını tanıtmak, ticari amaçlı üretimde kalite standartlarını belirlemek amacıyla hazırlanan proje hayata geçirildi.
ABONE OLUşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanılan sebze oranı ve çeşitliliği, özel üretim koşulları, fermantasyon süresi, saklama yöntemi ile özel bir lezzete sahip Uşak tarhanasının tanıtımı için proje hazırladıklarını belirtti.
Geleneksel yöntemlerle üretilen Uşak tarhanasının coğrafi işaret olarak kabul edilmesi ve tescilinin sağlanması için bir yıldır çalıştıklarını kaydeden Kahraman, il genelinde yaklaşık 200 ev hanımı ile görüşerek tarhananın üretim standartlarını belirlediklerini aktardı.
Görüşmelerin tek tek kayıt altına alındığını, Uşak tarhanasının il genelinde belirli standartlarda üretildiğinin tespit edildiğini dile getiren Kahraman, şöyle konuştu:
"Öncelikli olarak ilk dikkatimizi çeken tarhanada kullanılan sebze oranının yüksek olması. Türkiye'nin tamamında tarhana yapılıyor ancak Uşak tarhanasında tam buğday unu, yoğurt, kırmızı biber, yeşil biber, soğan, domates, nane, ekşi hamur, tuz belirli oranlarda kullanılıyor. Kullanılan sebze oranı yaklaşık yüzde 42. 'Türkiye'de en yoğun sebze kullanılan tarhana çeşidi' diyebiliriz. Ayrıca çok yoğun şekilde taze biberin kullanılması, sebzelerin pişirilmeden tarhana ana maddesi olarak yoğurulması lezzeti etkileyen faktörlerin başında geliyor."
- "İşin sırrı fermantasyonda"
Uşak tarhanasının diğer tarhanalardan farklı bir lezzete sahip olmasının birkaç nedene bağlıanabileceğinin altını çizen Kahraman, tarhanada yer alan malzemelerin organik olması, hamurun hazırlanışı ve fermantasyon sürecinin de çok önem arzettiğini bildirdi.
Uşak tarhanasının hamurunun karılmasının ardından en az 21 gün fermantasyon için bekletildiğini, bu sürenin bazen 30 günü bulabildiğini aktaran Erkan Kahraman, şu bilgileri verdi:
"Fermantasyon, ilimizin iklim koşulları nedeniyle daha düşük sıcaklıkta ve daha uzun sürede gerçekleşiyor. İlimizin iklimi Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş özelliği gösteriyor. Tarhananın üretimi ağustos ayının son haftasında başlayıp, eylül ayı sonuna kadar devam ediyor. Meteoroloji verilerine göre bu iki ayın sıcaklık ortalaması 22 derece. Ayrıca bu mevsimde Uşak'ta nisbi nem miktarı ortalama yüzde 60 düzeyinde. Buna göre, Uşak tarhanasının fermantasyonu ortalama 22 derecede gerçekleşiyor. Dolayısıyla tarhana fermantasyonunda görev yapan mikroorganizmaların (laktik asit bakterileri ve mayalar) gelişimlerinin yavaş olduğu bu sıcaklık derecesi, Uşak tarhanasına has tat ve lezzet üzerine etkili olan çeşitli bileşiklerin oluşması açısından önemli. Mayalanmayı sağlayan mikroorganizma çeşitliliğinin yüksekliği, aynı zamanda faydalı mikroorganizmaların çoğunlukta olması lezzetinin artmasına katkı sağlıyor."
- "Tescil için başvurumuzu yaptık"
Tarhananın kurutulması ve saklanmasının önemli olduğunu aktaran Kahraman, Uşak tarhanasının yaş olarak da tüketildiğini vurgulayarak, bu özelliklerin tescilini sağlamak istediklerini dile getirdi.
Uşak tarhanasının tescilinin ardından ticari amaçlı üretiminde kalite standartlarının belirleneceğini ifade eden Kahraman, "Biz tescil için başvurumuzu yaptık. 31 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlandı. Bundan sonra 3 aylık süre var. Herhangi bir itiraz gelmediği takdirde Uşak tarhanası tescil edilmiş olacak. Uşak tarhanası vücut direnç sisteminin güçlendirilmesinde ve yüksek tansiyonun düzenlenmesinde çok faydalı. Özellikle çocukların sıkça tüketmesi çok önemli, biz de bu ve birçok benzer nedenden dolayı tarhanayı tanıtmak istiyoruz." diye konuştu.