Kim Jong-un'dan ABD'ye fotoğraflı yanıt

Washington'ın bölgeye B-1 Lancer tipi bombardıman uçaklarını yolladığı dakikalarda,Kuzey Kore lideri mısır tarlasında gülerek poz veriyordu.

ABONE OL
GİRİŞ 13.09.2016 21:09 GÜNCELLEME 13.09.2016 21:09 Uzak Doğu
Kim Jong-un'dan ABD'ye fotoğraflı yanıt

'Düşman kardeşler' Güney ve Kuzey Kore arasındaki gerilim, Pyonyang'ın geçen hafta en büyük nüklere silah denemesini yapmasıyla bir kez daha zirve yaptı. Seul yönetiminin müttefiki ABD, hemen bölgeye B-1 bombardıman uçaklarını gönderdi ve nükleer silah taşıma kapasitesine sahip uçaklar Güney Kore semalarında gövde gösterisi yaptı.

Güney'de bunlar olurken, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise bir çiftliği denetliyordu. Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA'nın geçtiği fotoğraflarda, Kim Jong-un'un Mısır tarlasında tek başına güldüğü kare çok dikkat çekti

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Washington ile Seul arasındaki güvenlik taahhütleri gereği B-1 Lancer tipi nükleer silah taşıma kapasitesine de sahip bombardıman uçaklarının Güney Kore semalarında uçtuğunu Sabah saatlerinde duyurmuştu. 
Açıklamada, ABD'ye ait Guam Adası'ndaki Andersen Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalkan uçakların, Kuzey Kore'ye 120 kilometre mesafede yer alan Osan Üssü üzerinde uçuş yaptığı bilgisi verildi.

Amerikan medyasındaki haberlere göre, ABD ve Güney Kore jetleri eşliğinde Güney Kore hava sahasında dolaşan Lancer'lar, yere iniş yapmadan yeniden Guam'daki üsse döndü.

Pentagon, Güney Kore'nin güvenliğine verdiği taahhüdü herkese hatırlatmak için ABD'nin bu tür askeri eylemleri tekrarlayacağını aktardı.

B-1 Lancer, ABD Hava Kuvvetleri'nde kullanılan uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı olarak biliniyor.  B-1'ler, yer altındaki askeri tesisleri de imha edebilecek nükleer füze ve bombalar taşıma kapasitesine sahip. Lancer'lar, B-52 Stratofortress ve B-2 Spirit ile ABD uzun menzilli bombardıman kapasitesinin omurgasını oluşturuyor.

NÜKLEER DENEME DEPREME YOL AÇMIŞTI

Geçen hafta beşinci nükleer silah denemesini gerçekleştiren Kuzey Kore, başta Güney Kore olmak üzere uluslararası kamuoyundan büyük tepki almıştı. 5.3 büyüklüğünde bir depreme neden olan denemenin ardından ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'ye karşı gereken adımların atılacağı mesajını vermişti.

Kore Savaşı (1950-1953), teknik olarak bir barış anlaşmasıyla sonlandırılmadığı için iki ülke halen savaşta kabul ediliyor. ABD'nin Güney Kore'de 28 bin, Japonya'da ise on binlerce askerinin konuşlu olduğu belirtiliyor.