Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu!

Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu olacak Türksat 6A projesinin yüzde 41’lik bölümü tamamlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.11.2017 16:08 GÜNCELLEME 10.11.2017 16:11 Uzay
Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu!

Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu olacak Türksat 6A haberleşme uydusu için gerçekleştirilen özel oturumda uydunun 2020 yılı Aralık ayında fırlatılacağı ve şu ana kadar projenin yüzde 41’lik bölümü tamamlandı.

TÜRKSAT 6A DIŞINDA UYDULAR DA GELİYOR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, TÜRKSAT 6A'nın montajının başladığını belirterek, "Türksat 6A ile Türkiye ilk defa kendi uydusunu yapacak. Uydunun tasarım ve inşa çalışmaları paneller, ısıtma-soğutma sistemleri, enerji sistemleri, kendini konumlandırma sistemleri gibi pek çok alanda devam ederken, Ankara'da bulunan test merkezimizde birçok montaj ve test çalışması yapıyoruz. Bu merkez Avrupa'daki 4 merkezden biri olma özelliği taşıyor. Ayrıca Türksat 6A'nın yanında TAI'nin kendi imkanlarıyla ihracata dönük olarak yapacağı Small-GEO dediğimiz 1 ile 2 ton kütle aralığında uydu versiyonlarına başladık" dedi.

TÜRKSAT 6A UYDUSUNUN YÜZDE 41'İ TAMAMLANDI

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu, ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın çalışmalarına ilişkin, "Projenin 2014'te onaylanan bütçesi 546 milyon lira idi. Bugün projenin 187 milyon lirası kullanılmış vaziyette. 6A'nın 2020 yılının Aralık ayında fırlatmaya hazır hale gelmesi planlanıyor. Takvime göre proje süresi 72 ay, yani 6 yıl. Bu süre uzun gelebilir fakat yurt dışındaki örneklere baktığınızda, bir de tamamen yerli imkanlarla bir uydunun geliştirildiği de göz önüne alınırsa bu süre normal. Türksat 6A uydusu için toplam tamamlanma seviyemiz yüzdemiz 41 gibi bir aşamada. Türksat 6A'nın 2020 yılının aralık ayında fırlatmaya hazır hale gelmesi planlanıyor" şeklinde konuştu.

ASELSAN Uzay Teknolojileri Grup Başkanı Şenol Uzun ise üretilen her bir ekipmandan 5 tane de testler için üretim yaptıklarını belirterek, çok yönlü ve geniş programlı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

İLK YERLİ UYDUNUN ÜRETİLDİĞİ MERKEZ İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

* Türksat 6A, uydu haberleşmesi konusunda yurtdışına bağımlılığı azaltacak.

* Milli uydu askeri istihbarattan, internet ve televizyon yayıncılığına kadar tüm haberleşme faaliyetleri için kullanılabilecek.

* Yaklaşık 5 ton ağırlığında ve 6 metre yüksekliğinde olacak uydunun bazı parçaları ise şimdiden hazır.

* Uydunun hem üretimi hem de testleri TAİ'nin Ankara Kahramankazan'daki son teknolojiye sahip tesislerinde gerçekleştirilecek.

* Üretimin yapıldığı Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi dünyada eşi pek az gelişmiş ülkede görülebilen bir tesis. 

* Sadece üretim değil, fırlatmadan önce yapılması gereken tüm testler de burada yapılıyor. 

AİRBUS İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Elon Musk görüşmesinin ardından işbirliği açıklaması gelmişti. AçıklamayI yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Uydu projelerinde kullanılmak üzere uydu itki motoru ve itki sistemini milli imkanlarla geliştirilebilmesi için de projelerde fizibilite çalışmalarını yapıp tamamladık. Milli uydu firlatma sisteminin geliştirilmesinin ilk adımı olarak da uzay sonda roketi ve fırlatma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik proje çalışmalarına başladık. Bu projeyi de önümüzdeki yıl yatırım programına almayı planlıyoruz" şeklinde konuştu. Bakan Ahmet Arslan, konuşmasında 5A ve 5B uyduları hakkında da bilgi vererek, "Bu uydularımızın önemli bir bölümü Türksat mühendisleri tarafından yerli imkanlarla üretilecek. 3 yıl içerisinde uzaya göndereceğimiz 5A ve 4 yıl içerisinde uzaya göndereceğimiz 5B sayesinde, Airbus ile Türkiye'de de güzel bir işbirliği yapmış olacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

2020 yılında uzaya fırlatılacak olan Türksat 5A ve 5B ile Türkiye'nin ilk yerli uydusu 6A hizmete girdiğinde Türkiye'nin 6 haberleşme uydusu, 3 gözlem uydusu olacak.