Sınır kapısının açılması esnafın yüzünü güldürdü

BERİN ÇETİN-SITKI YILDIZ - Van'da İran sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı'nın yeniden hizmete girmesi, bir süredir ekonomik sıkıntı yaşayan esnafı sevindirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.10.2015 11:04 GÜNCELLEME 22.10.2015 17:07 EKONOMİ
Sınır kapısının açılması esnafın yüzünü güldürdü

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan terör olayları nedeniyle faaliyetleri geçici olarak durdurulan Kapıköy Sınır Kapısı, yeniden hizmete girdi. Kapının açılmasıyla kenti ziyaret etmesi beklenen İranlı turistler için hazırlık yapan esnaf, iş yerlerine turistleri çekebilmek için tabelalar astı.

- "Kapının yeniden açılması çok değerli"

MÜSİAD Van Şube Başkanı Kerem Baynal, AA muhabirine, Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasının kent ekonomisi için büyük önem taşıdığını anlattı.

Sınır kapılarının açık olmasının, ekonomik yönden moral değerlerini yükselttiğini vurgulayan Baynal, şöyle konuştu:

"Sınır kapılarının kapalı olması bizi psikolojik olarak müthiş bir moral bozukluğuna itiyordu. Kapıköy Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasını, İran ile ekonomik ve turizm bağları açısından çok değerli buluyoruz. İlimizde ticaret negatife giderken, onun yerini dolduracak başka alternatif yok. Kenti besleyen farklı bir ekonomik gösterge yok. Esnaf perişan oluyor. Bu nedenle kapının yeniden açılması psikolojik olarak çok değerli. İlimize yeniden İranlı turistlerin gelmesini ve alışkanlıkların kentimize doğru yeniden kaymasını umuyoruz."

Huzur sağlanmadığı sürece yapılan ticaretin anlam taşımadığını ifade eden Baynal, sınır kapılarının durup dururken kapanmadığına dikkati çekti.

Gümrük çalışanlarının kaçırılması ve araçların yakılması üzerine kapıların kapandığını belirten Baynal, güvenlik esaslı etkenler nedeniyle kapıların hizmet veremediğini söyledi.

"Huzur ve güvenliğin olmadığı yere sermaye ve turist gitmiyor" diyen Baynal, şöyle devam etti:

"Dünyaya baktığınız zaman herkesin gözü güvenli limanlardadır. Paranın ve sermayenin dini, dili, rengi yoktur. Van da bölgenin büyük bir ili olarak sermaye için güvenli bir liman olmalı. MÜSİAD olarak kent ekonomisi için çeşitli çalışmalar yapmıştık. Yabancı yatırımcılar tam ilimize gelecekti ki 6-7 Ekim olayları patlak verdi. Bunun üzerine o yatırımlar farklı yerlere kaydı. Huzur ve güvenlik sermaye için olmazsa olmazdır. Bunu sağlamak da herkesin görevidir."     

- "Kapının önemini iki ayda daha iyi anladık"

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halit Yakut da 2 aylık bir aradan sonra tekrar hizmete açılan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın Van için büyük önem arz ettiğini belirtti.

Kapının Van'ın ekonomik kalkınmasında çok önemli bir yer tuttuğuna değinen Yakut, "Bunu kapının kapalı olduğu iki ayda daha iyi anlamış olduk. Kapının kapanması ile şehirde ekonomik canlılık sona ermiş, birçok tüccar ve esnafımız günü siftah yapmadan bitirmişlerdir. Turizm sektörü başta olmak üzere kentteki birçok iş kolu can çekişmiştir" diye konuştu.

Son iki yıldır özellikle İran'dan ülkeye gelen turistlerin Van ekonomisinde yarattığı katma değerin ortada olduğunu dile getiren Yakut, birçok esnafın İranlı turistler sayesinde ayakta durduğunu söyledi. Yakut, "Bu nedenle gümrük kapısının yeniden faaliyete geçmesi bu süreçte kentimizde umut kaynağı olmuştur. Bundan sonraki süreçte Kapıköy Gümrük Kapısı'nda modernizasyonun gerçekleştirilerek eksikliklerinin giderilmesini bekliyoruz" dedi.

- "Öncelikli sorunumuz huzurun sağlanmasıdır"

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (VESOB) Başkanı Muhittin Aydemir ise Kapıköy Sınır Kapısı'nın Van esnafı için önemli bir ekonomik kaynak olduğunu kaydetti.

Van için Kapıköy Sınır Kapısı'nın yeterli olmadığını ve yeni kapıların açılmasını istediklerini belirten Aydemir, şöyle konuştu:

"Keşke ilimizle İran arasında yeni kapılar da açılsa. Kapıköy'ün kapalı olduğu süreçte büyük sıkıntılar yaşadık. Özellikle ilimizin ekonomisi turizme dayanıyor. Kapının kapalı olduğu süreçte, özellikle esnaf ve otel işletmecileri büyük sıkıntılar yaşadı. Ramazan Bayramı'ndan önce otellerin doluluk oranı yüzde 100'dü. Artık turistler konaklamak için ev aramaya başlamıştı. Ancak 7 Haziran seçimlerinden sonra otellerin yüzde 80'i boş kaldı. İş yerlerinin çoğu kapanma noktasına geldi."

Van'ın büyük bir deprem yaşadığını hatırlatan Aydemir, kentin birçok alanda sıkıntılarının bulunduğunu dile getirdi.

Esnafın yeni kapıların açılmasını ve ekonominin canlanmasını istediğine değinen Aydemir, "Ancak tüm bunların yaşama geçmesi için öncelikle huzur ortamının sağlanması, Çözüm Süreci'nin devam etmesi gerekiyor. Barış, huzur olmazsa esnaf da olmaz, iş de olmaz, para da gelmez. Öncelikli sorunumuz huzurun sağlanmasıdır" ifadelerini kullandı.

- "İranlıların gelişiyle hareketlenme olur"

Ayakkabı satıcısı Mehmet Buğday, gümrük kapısının yeniden faaliyete geçmesinin ekonomiyi canlandıracağını belirterek, "İranlıların gelişiyle hareketlenme olur. Bugün gelenler oldu. Korktuklarını ifade ediyorlar ve biraz çekimserler. Ama kapının tekrar açılmasından dolayı onlarda mutlu. Biz de mutluyuz" dedi.

Esnaf Bülent Bayram, İranlıların kent sokaklarını doldurduğu günleri özlediklerini, kapının açılmasıyla tekrar o günlere geri döneceklerine inandıklarını aktardı.

İranlı turistler için kampanya hazırladıklarını anlatan Bayram, şunları söyledi:

 "Kapı kapandığında işlerimiz bir anda kesildi. Şimdi gelmeleri bizim tekrar o güzel günlere dönmemizi sağlayacak. Onlar için hazırladığımız kampanyaları ve broşürleri tekrar ortaya çıkardık. İranlılara özel indirimlerimizle hazırız ve bekliyoruz. Onlar geldiğinde kentte bir nakit akışı olduğu için sadece biz değil, Van için olumlu olacaktır." 

Kapının kapanmasından önce İranlı turistlerin konaklama ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını dile getiren otel işletmecisi Sefer Bayram da "Kapının kapanmasıyla İranlıların yokluğunu çok hissettik. Şimdi kapı tekrar açıldı. Umarım tekrar gelmeye başlarlar" diye konuştu.

KAYNAK : AA