Yıllardır merak ediliyordu! Van Gölü'nde sular çekildi, ortaya çıktı!

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde kuraklık nedeniyle suların çekilmesinin ardından bazı kıyılarda uzunluğu 1 metre 60 santimi bulan mikrobiyalitler ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.04.2023 11:46 GÜNCELLEME 24.04.2023 11:46 ÜLKE'DE BUGÜN
Yıllardır merak ediliyordu! Van Gölü'nde sular çekildi, ortaya çıktı!

3 bin 710 kilometrekarelik yüzey alanlıyla dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle su kaybı devam ediyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MİKROBİYALİTLERİ ORTAYA ÇIKTI

Göldeki su kaybının yaşanması, suyun dibindeki mikrobiyalitlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Göl tabanından çıkan tatlı sulardaki kalsiyum ile göl suyundaki karbonatın birleşmesiyle çökelme oluyor.

Ve bu çökelmede siyanovakteler faaliyete başlayarak mikrobiyalit denilen organosedimenter yapıları meydana getiriyor. Van Gölü’ndeki bu yapılar, dünyanın en büyük miktobiyalitlerini oluşturuyor. 

'BENİM BOYUM 1,80 MİKROBİYALİTLER 1,60 SANTİM VAR'

Doğa fotoğrafçısı Murat Doğan, "Geçen yıl fotoğraf çekmek için suya girmek zorunda kaldık. Bu sene maalesef abartı olmasa 1 buçuk metre su çekildi. Su çeklince miktobiyalitlerin tamamı gün yüzüne çıktı. benim boyum 1,80, mikrobiyatitler de 1,60 santim var" dedi. 

KRATER GÖLÜ DE KURAKLIKTAN NASİBİNİ ALDI

Van Gölü'nün kuzeyinde yer alan 2 bin 320 rakımlı Meydan Kalderası’na keşif gezisi düzenleyen Rota Doğa Sporları Kulübü üyesi bir grup dağcı, krater gölünün büyük kısmının kuruduğunu gözlemledi.

MANZARA GÖRENLERİ ŞAŞKINLIĞA UĞRATTI

Van Gölü Havzası'nı tanıtmak ve doğa bilinci kazandırmak üzere etkinlikler düzenleyen Rota Doğa Sporları Kulübü, geçtiğimiz hafta 3’üncü keşif gezisini düzenledi. Keşif gezileri çerçevesinde Van Gölü'nün kuzeyinde, Erciş ilçesinin 7 kilometre kuzeybatısında yer alan Meydan Kalderası ve Gürgürbaba Obsidyen Tepesi’ne tırmanış gerçekleştirildi. Gürgürbaba Obsidyen Tepesi’nin zirvesinde 2 bin 320 rakımlı krater gölünü inceleyen dağcılar, gördükleri manzara karşısında şaşırdı.

Dağcılar, küresel iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle krater gölünün büyük bir kısmının tamamen kuruduğunu gözlemledi.

'BÖLGEDEKİ EN BÜYÜK İKİNCİ VOLKANİK GÖLÜ'

Konuya ilişkin bilgi veren Rota Doğa Sporları Kulübü yöneticilerinden Sedat Karacan, krater gölünün bölgenin en büyük ikinci volkanik gölü olduğunu belirtti. Krater gölünde suların çekildiğini ifade eden Karacan, “Gölün eski fotoğraflarını inceledik. Buna göre gölün büyük bir kısmının kuruduğunu gözlemledik. Göl resmen bir dereye dönüşmüş. Su daha önce dağın çanak kısmının yarısını kaplıyormuş. Ancak şu an çok az bir su kalmış. Bu da kuraklığın en büyük belirtilerinden biridir” dedi.

KAYNAK : İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR