Türkiye çimentoda Avrupa'nın en büyüğü
Türk çimento sanayinin Avrupa'nın en büyük üreticisi olduğu belirtildi.
ABONE OLÇimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, Türk çimento sanayinin, dünyanın beşinci, Avrupa'nın en büyük üreticisi ve aynı zamanda bölgesinin de en büyük ihracatçısı olduğunu belirtti.
ÇEİS tarafından 50. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Belgeli İşgücü=Sürdürülebilir İstihdam Zirvesi", Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Serhat Ayrım, Mesleki Yeterlilik Kurumu yöneticileri, Türkiye Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriye Nazlım ile Tufan Ünal başta olmak üzere iş ve siyaset dünyasının isimlerinin yanı sıra bu alanda çalışan profesyoneller ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye'nin, sürdürülebilir istihdam hedefine, mesleki yeterlilik belgeli iş gücünün katkısının tartışıldığı zirvede, işveren ve çalışan beklentileri dile getirildi. Zirvede konuşmacılar, özellikle son günlerde yaşanan iş kazalarının bir daha yaşanmaması için mesleki yeterlilik belgesine sahip çalışanların istihdamının önemine dikkati çekti.
Tufan Ünal da zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın beşinci, Avrupa'nın en büyük üreticisi ve aynı zamanda bölgesinin de en büyük ihracatçısı olan Türk çimento sanayinin, 2013 yılında 60 milyon 236 bin ton klinker, 71 milyon 337 bin ton çimento ürettiğini, 12,3 milyon ton da klinker ve çimento ihraç ettiğini söyledi. Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olan çimento sektörünün bugünlere gelmesinde çalışanlarının büyük rol oynadığını anlatan Ünal, şunları kaydetti:
"Hedefimiz dünyayla rekabet etme noktasında iş sağlığı ve güvenliği normlarında, çevre duyarlılığına sahip kaliteli üretim yapabilmek ve değişen teknolojiye ayak uyduran işletmelere sahip olmak kadar, yetkinliklerini ve yeterliliklerini ispat etmiş, eğitimli ve belgeli çalışanlara da sahip olmaktır. İşte bu yolda 2008 yılından beri emin adımlarla ilerliyoruz."
- Belgeli iş gücü istihdamı
Ünal, 100 yılı aşkın bir süredir ülke ekonomisi içinde önemli bir rol oynayan çimento sektörünün, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında "çok tehlikeli" sınıfında yer aldığını belirtti. Bu nedenle çimento işletmelerinin belgeli iş gücü istihdam ettiğini ve konuya azami dikkati gösterdiklerini vurgulayan Ünal, kısa bir süre önce Başbakan Ahmet Davutoğlu Başkanlığı'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, işçi ve işveren sendikaları konfederasyonları ve diğer sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen zirveye de değindi.
Ünal, "Bu zirvede Sayın Başbakanımızın ülkemizdeki iş kazalarının azaltılmasına yönelik gerek mesleki yeterlilik sistemimizin gerekse Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun altyapısının güçlendirilmesi için vizyon ortaya koyması bizleri son derece memnun etmiştir. Çünkü biz de sağlık ve güvenliği sağlamada yetkin çalışanlar istihdam edilmesinin anahtar rol üstlendiğine inanmaktayız ve bu konuda 2008 yılından bugüne ciddi çalışmalar yürütüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
- "Mesleki eğitim sistemimizde çimento üretim teknolojisi ile ilgili bir müfredat hazırlanmalı"
Ünal, ÇEİS ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle çalışanlarının çimento üretim teknolojisi hakkında gerekli eğitim almalarını ve belgelendirilmelerini sağladıklarını dile getiren Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sektörde yer alan mesleklerin ulusal standart ve yeterliliklerinin belirlenerek, söz konusu standart ve yeterliliklerin temel alındığı bir belgelendirme sistemine kavuşmak asıl arzumuzdur. Bu sayede mesleki eğitim sistemimizde çimento üretim teknolojisi ile ilgili bir müfredatın hazırlanması, bir bölümün açılması, en azından mesleki eğitim veren okullarımızda böyle bir dersin olması, tüm bu gerçekleştirdiğimiz çalışmaları ve ulaşmak istediğimiz hedefleri daha anlamlı kılacaktır."
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Üstün Dökmen'in "Kaliteli Yaşam, Meslekler ve Meslek Seçimleri" konulu bir sunum yaptığı zirvede, sektör temsilcileri, akademisyenler ve ilgili bürokratlar da sunum yapacak.