Yalıtım sektörü istihdam atağında

Doğru ısı yalıtımıyla Türkiye’nin enerji ithalatında 7 milyar dolar tasarruf edebileceğini belirten Alper Doğruer, sektörün 40 bin yeni çalışana ihtiyacı olduğunu vurguluyor

ABONE OL
GİRİŞ 22.09.2010 15:24 GÜNCELLEME 22.09.2010 15:24 Yapı Dekorasyon
Yalıtım sektörü istihdam atağında


Küresel ısınmanın gündeme gelmesi ve binalarda ısı yalıtım yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle önem kazanan ısı yalıtım sektörü, yaklaşık 40 bin kişiye istihdam sağlamaya hazırlanıyor

On yıllık periyotta bu rakama ulaşılacağını öngören uzmanlar, yeni ruhsat alınacak binalarda zorunluluk haline gelen ısı yalıtımı sayesinde Türkiye’nin enerji ithalatına harcadığı payın da azalacağını söylüyor.

Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER)’in 2009 yılı verilerine göre Türkiye’deki mevcut konut sayısı 17 milyon. Binaların yüzde 90’ı ise yalıtımsız. Yıllık pazar hacminin iki milyar dolar olduğu sektörde çalışan sayısı da 130 bin.

Her yıl ortalama yüzde 20 ila 25 bir ortalamayla yalıtım sektörünün büyüdüğünü belirten Mardav Yalıtım ve İnşaat Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Alper Doğruer, eski binaların yalıtılması için 2017’ye kadar süre verildiğini söylüyor. Bu sayede ağırlıklı olarak sahada görev yapacak yeni çalışanlara da ihtiyaç olacağının altını çizerek, uzun vadede hem konut hem de ülke ekonomisinin tasarruf edeceğini belirtiyor. Yani yaklaşık 45 milyar dolar olan Türkiye’nin yıllık enerji ithalat masrafının yüzde 35’i -15 miyar dolar- binalarda sadece ısıtma amacıyla kullanıldığı varsayıldığında, ısı yalıtımıyla bu rakamın yarısı oranında tasarruf sağlanacak.

Pasif evler yolda

Yenilenebilir enerji alanında öne çıkan yeşil binalar ve akıllı evlerden sonra ısı tasarrufunda da pasif evler tasarlanmaya başlandı. Binalarda metrekare başına harcanan enerji miktarı Türkiye’de 300 kilowat/saat iken Avrupa’da bu oran 100 -110 kilowat/saat civarında.“Yeni ısı yalıtım yönetmeliğiyle ülkemizde harcanan enerji miktarını 120-125’e çekmeye çalışıyoruz” diyen Alper Doğruer, yalıtım kalınlıklarının artırıldığı, ısı ve enerji kayıplarının en aza indirgendiği pasif evler sayesinde bu rakamın çok daha azalacağını söylüyor.

Neredeyse mum ışığıyla ısınılacak hale gelineceğini belirten Doğruer, üç haneli rakamlardan 15-20 kilowat/ saate düşüleceğini müjdeliyor.

Sıra Türkiye’yi mantolamada

Geçen yıl enerji tasarrufuna dikkat çekmek amacıyla “İstanbul’u Mantoluyoruz” kampanyası başlatan - Mardav, Kalekim ve Dow Chemical ortaklığında kurulan Blue’ Safe Mavi Kale, bu yıl da Türkiye’nin simgesi haline gelen binaların mantolanmasına önayak olacak. Modacı Ümit Ünal’ın tasarımlarıyla giydirilecek binalar Ankara, İzmir, Trabzon ve Kars illerinden seçilecek.

Belirlenecek beş binanın birebir gerçeğine uygun dev maketlerine, gerçek mantolar dikecek olan Ünal, dikeceği mantoları yapıların ruhuna göre tasarlayacak. Ünal’ın tasarımları ile sembolik olarak mantolanacak bu maketler, tüm Türkiye’de sergilenecek.

Elif Akın - İş'te İnsan / Sabah