Evinize dıştan yalıtım yaptırın

CÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertan Buyruk, enerji ihtiyacının artması nedeniyle enerji tasarrufu konusunun gündemde olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.09.2010 15:27 GÜNCELLEME 22.09.2010 15:27 Yapı Dekorasyon
Evinize dıştan yalıtım yaptırın


Prof. Dr. Buyruk: "En çok ısı kaybı kolon ve kirişlerde yaşanıyor."

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertan Buyruk, son yıllarda enerjiye olan ihtiyacın artması nedeniyle enerji tasarrufu konusunun gündemde olduğunu söyledi.
        
Enerji verimliliğinin ''tüketilen enerji miktarının, üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden iktisadi kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesi'' olduğunu ifade eden Buyruk, enerji verimliliğinde de en önemli faktörün enerji tasarrufu olduğunu bildirdi.
        
Enerji tasarrufunda ilk başta akla yalıtımın geldiğini belirten Buyruk, şöyle konuştu:

        
''Enerji tüketimini azaltmak, yapıları korozyondan korumak, çevre kirliliğini azaltmak, sıhhi ve konfor şartlarına uygun ortamlarda yaşamak için yalıtım yapmak zorundayız. Isı yalıtımıyla yakıt tüketimini azaltmaktayız. Su yalıtımıyla yapının ekonomik ömrü süresince yapı güvenliğini korumaktayız. Yangın yalıtımıyla yangın anında kayıpları en aza indirmekte ve ses yalıtımıyla huzurlu, yaşanabilir ortamlar oluşturulabilmektedir.''

UZMANINDAN BİNA YALITIMI ÖNERİLERİ

Binalardaki ısı kaybının yapı elemanının yalıtılmamış veya önlem alınmamış birçok yerinden gerçekleştiğini anlatan Buyruk, binaların termal kamerayla dıştan yapılan ölçümlerine göre en çok ısı kaybının oluştuğu bölgelerinin başında kolon ve kirişlerin geldiğini vurguladı.
        
Buyruk, ''Evlerimizin içten yalıtımından ziyade binalarımızın dıştan yalıtılmasına özen göstermeliyiz. Sandviç duvar olsa dahi kolon ve kirişler yalıtılmadığından, binamızın dıştan yalıtılmasını tavsiye ediyoruz'' diye konuştu.
        
Yalıtımda doğru kalınlığın seçilmesinin de önemli olduğunu bildiren Prof. Dr. Buyruk, ''Bu yüzden teknik elemanlardan, makine mühendisi arkadaşlarımızdan fikir alınması, ezbere hareket edilmemesi gerekiyor. Dıştan mantolama yapılamıyorsa en azından radyatörlerden kaçan ısının dış duvardan kaçmasını engellemek için radyatör arkalarına yalıtım levhalarının konması gerekir''
dedi.
        
Pencere ve kapıların doğramalarının, fitillerinin her yıl kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Buyruk, şunları kaydetti:
        
'Tabii ki eviniz çok sıcaksa, 23-24 derecede oturuyorsanız, daha doğru bir tabirle evinizde kışın şortla oturuyorsanız ortada bir fazla enerji tüketimi var demektir. Bunu engellemek için de penceremizi açıyoruz, havalandırma istiyoruz. Bunu engellemek için termostatik vanalar kullanmamız gerekir ki bu uygulamanın merkezi sistemlerde dahi kullanılması gerekmektedir.''

''EN UCUZ ENERJİ TASARRUF EDİLEN ENERJİDİR''

Yalıtım bilincinin yerleştirilmesi gerektiğini belirten Buyruk, şunları söyledi:
        
''Tüm yapılarda mecburi standart olarak yürürlüğe giren TS 825 Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne ilgili kamu kurum ve kuruluşların, il özel idarelerin ve belediyelerin uymaları ve titizlikle uygulatmaları gerekir. Ayrıca mevcut binaların yalıtım yönetmeliği çıkarılarak uygulamaya geçirilmelidir. Çünkü TS 825 yeni yapılan binalara yön vermektedir. Eski binaların da bir şekilde muhafaza altına alınması yani yalıtılması için bir takım yönetmelikler, yasaların çıkarılması gerekir. Eski binaların yalıtılması da tabii ki maddiyatla ilgilidir, bunun için de bir takım teşviklerin vatandaşlarımıza verilmesi lazım. Ulusal enerji politikalarının zaman geçirilmeden hayata geçmesi zorunludur.''
        
''En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir'' diyen Prof. Dr. Buyruk, ''Tasarruf, keşfedilmeyi bekleyen tükenmez enerji kaynağıdır. Ve ülkesini seven, milletini seven herkesin enerjiyi tasarruflu kullanması gerekmektedir'' diye konuştu.


Emlak Times