Eviniz kışa hazırlamanın altın kuralları!

Uzmanların evinize değer katma yöntemleri arasında ilk üçte saydığı yalıtım ve izolasyonun katma değeri neredeyse yüzde 30 civarında.

ABONE OL
GİRİŞ 25.10.2010 13:36 GÜNCELLEME 25.10.2010 13:36 Yapı Dekorasyon
Eviniz kışa hazırlamanın altın kuralları!


Soğukların kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı şu günlerde evlerde kombiler, kaloriferler açılmaya başladı. Ancak birçok kişi evini ne kadar çok enerji harcasa da ısıtamadığından şikayetçi. Uzmanların evinize değer katma yöntemleri arasında ilk üçte saydığı yalıtım ve izolasyonun katma değeri neredeyse yüzde 30 civarında. Bu sebeple alacağımız kışa hazırlık tedbirleri, kendimizi daha güvende, sıcak ve keyifli hissettirecek.

Eğer yalıtım işi için büyük bir yatırım gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız radyatörlerin değişmesi, kombinin yenilenmesi, cam çerçeve değişikliği gibi öncelikle işe iyi bir planlama ve bütçeleme ile başlamanız gerekli. İçerden dışarı yapacağınız yatırımı bir sıraya koyar ve adım adım sonuca ulaşırsınız. Ancak küçük ilk etapta küçük ama etkili önlemlerle evinizin ısınma masrafını minimuma indirirsiniz.

Soğuklar kendini iyiden iyiye hissettirmiş, yağan yağmurlar ve düşen sıcaklıklarla ellerimiz kombilere gitmiş olabilirsiniz. Ancak hala geç kalmış sayılmazsınız. İşte size evinizi kışa hazırlamak için almanız gereken ufak ama etkili ve verimli önlemler listesi:

Isıtma sisteminizin performansını düzenli olarak kontrol ettirin

Isıtma sisteminiz ister kombili, ister merkezi ısıtmalı, isterse sobalı olsun her yıl kullanmaya başlamadan önce bakımını ve gerekiyorsa onarımını yaptırın. Bu önlem hem güvenlik hem de performans açısından çok etkili olacaktır.
10 yılda bir doğalgaz sayaçlarının değiştirilmesi gerektiğini unutmayın
Her şeyin bir ömrü olduğu gibi doğalgaz sayalarının da bir ömrü olduğunu unutmayın. Kimi uzmanlara göre 8 yılda bir değiştirilmesi gerektiği vurgulansa da genel görüş sayaçların 10 yılda bir yenilenmesi gerektiği doğrultusunda. Bu nedenle sayaçlarınızı mutlaka 10 yılda bir yenileyin. Eğer zamanı gelmişse ve cihazınız değişmemişse yetkililerle irtibata geçin ve değişimi sağlayın.

Radyatörlere dikkat!


Isıyı üreten her ne kadar kombileriniz olsa da ısıyı yayan, size hissettiren radyatörlerinizdir. Bu nedenle onların bakımına ve kullanımına da çok dikkat edin. Radyatörlerinizde bir sorun olmadığından emin olun, suyun dolaşımı, akıntı gibi olası aksaklıkları kontrol edin. Dökümde hafif, ısı yaymada etkili olan radyatörleri tercih edin. Ve tabi biliyorsunuz ki; radyatörlerin önleri kapanmamalı, engelleyici mobilyaların yeri değiştirilmeli, üstüne mermer konmamalı. Odalarınızdaki radyatörlerin etkisini artırmak için cam yünü ve alüminyum folyo ile kaplı sıcaklık yansıtıcı panelleri kullanarak yayılan sıcaklığı artırabilirsiniz

Kombilerin konumu çok önemli


Kombiler ısıyı üreten sistemlerdir. Bu nedenle mümkün mertebe kombileriniz evinizin içinde bir yerlerde konumlandırmaya dikkat ediniz. Çünkü dışarıdan gelen soğuk hava kombinizin ürettiği ısıyı düşürecek ve kombinizin performansını düşürecektir. Eğer kombinizi evinin içinde bir yere koymanız mümkün değilse dışarı koyduğunuz takdirde sıcak suyun geçtiği boruları alüminyum folyo ile kaplayabilir, kombiyi sert kış koşullarına karşı daha muhafazalı bir şekilde konumlandırabilirsiniz.

Evinize soğuk havanın girebileceği yerleri iyi tespit edin

Evlerin en çok hava aldığı yerlerden biri mutlaka pencere ve kapı çevreleridir. Kapılar ve camların kışa hazırlanması çok önemli. Eğer ahşap doğrama ise mutlaka sünger, silikon ve cam koruyucularla sıcak ve soğuk havanın giriş çıkışını kontrol altına alın.
Kapı ve pencere kenarlarını sadece içerden değil dışardan da kontrol etmeyi unutmayın. Pencerelerin ve dışa açılan kapıların kenarları uygun bir plastik sünger malzeme ya da kağıt bantlarla kapatılmalı. Köpük ve silikon boşlukları doldurmanın en en kolay hem de en ucuz yolu.

Oturma odaları için 22 derece, yatak odaları için ise 20 derece sıcaklık öneriliyor. Ancak bu sıcaklıklar 1 derece düşürülerek toplam yakıt tüketiminde yüzde 7 tasarruf sağlanabilir.

İşte bu küçük, ucuz ve en önemlisi verimli tedbirleri alarak evinizin ısınma masrafında gözle görülür bir tasarruf sağlayabilirsiniz. Ayrıca unutmayınız ki iyi ısınan ev her zaman değerlidir.  %30 tasarruf sağlayın

A.Semih ÇAVUŞLAR / Emlak Lobisi