Koruyucu ailelik nedir?
Kimsesiz çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için hayata geçirilen 'koruyucu ailelik' uygulaması bir yıl içinde 185 kimsesiz çocuğu aile yanına yerleştirdi. Peki koruyucu ailelik nedir? Kimler koruyucu aile olabilir? İşte cevabı...
ABONE OLKoruyucu ailelik uygulaması, yetiştirme yurtlarında kalan çocukların aile ortamında psikolojik ve bedensel olarak daha iyi yetişmeleri ve toplumsal yaşama daha çabuk adapte olabilmeleri için hayata geçirilmiş bir uygulamadır.
Koruyucu aile, öz ailesinin yanında bakımları sağlanamayan ya da kimsesi bulunmayan çocukların bakım ve yetiştirme sorumluluğunu devlet denetiminde kısa süreli ya da uzun süreli olarak alan kişilerdir. Çocuklar, belirli bir süre ailenin yanında kalarak ev sıcaklığını yaşıyor bu da onların daha sağlıklı bireyler haline gelmelerini sağlıyor.
KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?
Çocuğa şefkatli ve hoşgörülü bir ortam sağlayabilen bekar ya da evli çocuklu ya da çocuksuz herkes koruyucu aileliğe başvuru yapabilir. Bunların dışında başvuru yapmak için diğer şartlar şu şekilde sıralanabilirler: T.C vatandaşı olmak, sürekli Türkiye'de ikamet ediyor olmak, 25-65 yaşları arasında olmak, en az ilkokul mezunu olmak ve düzenli bir gelire sahip olmak.
KORUYUCU AİLE İLE EVLAT EDİNMENİN FARKI NEDİR?
Koruyucu aileliğin evlat edinmeden daha farklı bir yöntemi var. Evlat edinme sisteminde çocuk tüm ömrünü sizinle geçirmek üzere veriliyor ve siz çocuğu nüfusunuza alarak yasalar önünde anne ve babası oluyorsunuz. Koruyucu ailelikte ise çocuk nüfusunuza verilmeden devlet denetimi altından sizinle bir süre yaşıyor. Bu açıdan bakıldığında siz çocuğun bakımını devletle paylaşmış oluyorsunuz.
Koruyucu ailenin yanına verilen çocukların genellikle anne ve babaları ya da ikisinden biri mutlaka hayatta oluyor. Çocuklarını devlet korumasına veren aileler durumları çocuğu alabilecekleri düzeye geldiğinde çocuklarını koruyucu aileden geri alabiliyorlar.